Last Updated on martie 11, 2014
Sunt tot mai mulţi tineri români care aleg să studieze în alte ţări, iar acest lucru se întâmplă şi pentru că universităţile din străinătate au programe accesibile, care oferă şanse mari oricărui tânăr ambiţios. Cam aşa a început şi povestea Elenei Gaftoneanu, din Braşov, care urmează un program de master „Leadership for Sustainability” în Malmo, Suedia.
A absolvit facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice din Bucureşti, iar apoi, studiind oferta pentru studii în străinătate, a ales Suedia, ţară situată în primele trei opţiuni ale tinerilor care aleg să continue studiile în străinătate.
Povesteşte că o zi din viaţa unui student în Suedia începe cu un drum pe bicicletă, mijlocul de transport cel mai comun. Odată ajunsă în sala de curs, este surprinsă când coordonatorul programului o roagă să-i folosească porecla, „deoarece toată lumea îi spune aşa. Profesorii şi studenţii sunt foarte apropiaţi şi pot ieşi oricând la o cafea”. Cursurile se desfăşoară doar de două ori pe săptămână şi se pune mult accent pe studiul individual.
„Atunci când nu ia notă de trecere, studentul este motivat pentru a rescrie lucrarea, ci nu este pedepsit pentru o lucrare slabă. Majoritatea seminariilor şi lucrărilor se realizează în echipe, mereu diferite, pentru a învăţa stilul de lucru al tuturor colegilor tăi. Cel mai interesant mi s-a părut examenul de dizertaţie. În primul rând, ea se scrie pe perechi, iar perechea ţi-o alegi singur, pe baza experienţei de lucru de la seminarii. De asemenea, trebuie să evaluezi colegii, atacându-le lucrarea când o prezintă. Nota reprezintă media dintre prezentare, apărare şi atac . Un sistem cu adevărat genial deoarece interacţionezi doar cu colegii tai, toţi învă?ând de la toţi”, spune braşoveanca.
Tehnologia alină dorul de casă
Deşi avea 22 de ani când a ales să plece din Romania spre Suedia, Elena recunoaşte că tranziţia nu a fost uşoară, dar a meritat fiecare secundă de efort. „Dacă bunicii şi părinţii învaţă să folosească Skype, îi poţi avea în orice moment lângă tine, de la reţete pentru ciorbă, la petreceri de zile de naştere. În plus, eu am verificat încă dinainte de a aplica cum se poate ajunge în Malmo, daca se pot trimite pachete pe autocar şi multe altele. Este bine să fii conştient că ţi se va face dor şi să te pregăteşti din timp pentru a trece cu bine aceste perioade”, explică Elena relaţia cu cei rămaşi acasă.
Bursele sau joburile part-time, posibilităţi de finanţare
Aspectul financiar poate fi decisiv în alegerea unui program de studiu în străinătate, iar posibilităţile de finanţare ale studenţilor sunt fie din bursele oferite de universităţi, fie din joburile part-time la care pot aplica.
Costurile pe care le include o experienţă de studiu în străinătate depind însă de stilul de viaţă al tânărului, dar şi de ţara de destinaţie pe care o alege. (sursa: BZB)
„În cazul Suediei, mâncarea e mai scumpă, dar hainele, aşternuturile şi anumite obiecte pot fi mai ieftine decât găseşti în ţară. De asemenea, cărţile se pot scana pe gratis, iar cazarea, incluzând utilităţi şi internet, e comparabilă cu Bucureşti. Eu am plecat în sistem au-pair, adică având grijă de o fată de 9 ani, câinele ei şi apartamentul de 4 camere, pentru masă şi cazare. Astfel, am reuşit să mă întreţin singură, necheltuind un singur leu, în anumite luni”, mai adaugă tânăra. În Suedia, orice student poate aplica pentru un job part-time care îi poate ocupa cel mult 10 ore pe săptămână, cu posibilitatea de a lucra full-time pe timpul verii, putând să îşi acopere astfel, în mare parte, costurile de trai.
În weekend, cel mai mare târg de studii va avea loc la Bucureşti
Informaţii personalizate despre programele de studiu la care pot aplica tinerii din Braşov, dar şi ţările unde pot urma cursuri de licenţă sau master, vor fi disponibile la „RIUF – Romanian International University Fair”, cel mai mare târg internaţional de universităţi din România. Evenimentul va avea loc pe 15-16 martie, la Sala Palatului şi va aduna peste 100 de universităţi internaţionale, mii de programe şi specializări, dar şi informaţii de burse şi posibilităţi de finanţare. Participarea la eveniment se face pe baza înscrierii pe site-ul www.riuf.ro.