Rasnovul, preferatul producatorilor de film de la Hollywood

Last Updated on martie 28, 2014

Râşnovul şi-a câştigat de-a lungul anilor renumele în rândul producătorilor şi regizorilor români şi străni de filme. Obiectivele sale arhitecturale datând din Evul Mediu sunt o atracţie pentru realizatorii din lumea cinematografiei, în special Cetatea Râşnov, care şi-a câştigat celebritatea devenind un decor natural atât pentru filme istorice româneşti – Nemuritorii, Mihai Viteazul, Columna, Dacii -, dar şi pentru producţii hollywoodiene de marcă, nominalizate la premiile Oscar – Cold Mountain.

rasnov

După tunarea peliculei Cold Mountain, casele de producţie hollywoodiene s-au îndragostit la propriu de staţiunea turistică Râşnov, numai în ultimii doi ani aici fiind filmate nu mai puţin de trei filme şi o miniserie TV.

În Cetatea Râşnovului s-a turnat seria a IV-a din pelicula Regele Scorpion, fortificaţiile medievale devenind decor pentru cadre în care actorul Victor Webster interpretează rolul Regelui Mathayus. Oamenii locului şi frumuseţea naturală a zonei au devenit vedete la Hollywood, după ce Kevin Coster le-a mulţumit public în cadrul galei de film „Globurile de Aur”, în care miniseria tv produsă de actor a fost premiată.

Caii şi atelajele doctorului Constantin Ducar şi decorurile realizate de râşnoveanul Ion Adămuţă sunt doar câteva din lucrurile care i-au făcut pe americani să aprecieze nu doar frumuseţea locului, ci şi pe oamenii care trăiesc la Râşnov.

De altfel, Ion Adămuţă este deja un realizator cu experienţă în decorurile pentru filme, el producând mare parte din decorurile exterioare şi interioare ale miniseriei “Hatfields and McCoy”, pentru a recreea atmosfera de după Războiul Civil din America. Acelaşi râşnovean a produs şi decorurile pentru „Cold Mountain“, film turnat pe Valea Râşnoavei şi la Zărneşti, dar şi pe cele din filmele „Regele Scorpion”şi „Regii blestemaţi“, în care a jucat Gerard Depardieu. Două dintre cele mai cunoscute filme ale regizor Sergiu Nicolaescu au fost filmate tot la Cetatea Râşnov. Este vorba despre „Dacii“ (1966) şi „Nemuritorii“ (1974).

În 1965, în cetatea Râşnov s-a filmat pelicula „Steaua fără nume“, o coproducţie româno-franceză, în care juca diva cinematografului francez Marina Vlady. În viitorul apropiat, Universal Pictures International şi Miramax au în plan să filmeze în ţara noastră încă 10 producţii, Râşnovul fiind locaţia aleasă de ambele case de producţie. (sursa: BZB)

Râşnovul nu este doar o locaţie preferată pentru pelicule cinematografice, ci şi un decor ideal pentru filme documentare destinate copiilor, cum este şi „Supravieţuitori în munţi” produs de casa de producţie cinematografică „Non Stop Full Service Production”. Emisiunea documentar pentru copii se filmează în mai multe locaţii din Europa, iar scopul acesteia este de a prezenta frumuseţile ţărilor în care se filmează, pentru a-i atrage pe copii să călătorească şi să exploreze ei înşişi aceste zone.

„Ne bucurăm de fiecare dată când producătorii de film de la nivel mondial şi cei români aleg Râşnovul ca loc şi decor pentru filmele lor. În acest mod oraşul nostru este promovat la nivel internaţional şi prin intermediul acestor pelicule am reuşit să atragem mai mulţi turişti în ultimii ani”, a declarat Adrian Veştea, primarul oraşului Râşnov.

Previous Story

Aeroportul Brasov. Peste 2.100 de voturi: Italia conduce cu 500 de voturi urmata de Marea Britanie cu 350 si Germania cu 340. Vezi aici clasamentul complet.

Next Story

Brasov: Peste 400 de basarabeni s-au prins in Hora Unirii in Piata Sfatului