Last Updated on martie 23, 2014
Socotita pe buna dreptate catedrala romanilor din tara Barsei, Biserica Sfantul Nicolae din Scheii Brasovului isi identifica inceputurile in negura vremurilor.
“La anul de la Hristos 1292 au facut o cruce de lemn in Schei cu sindrila si dupa multi ani, atunci in locul crucei au ridicat biserica de lemn catra anul de la Hs.1513, cu hramul arhiereului Nicolae, iara catra anul 1518 de la Hs. fost-au pe aceeas vreme un preot, Petru, om vestit si indraznind aceasta cu mai mult oameni din Schei s-au dus la tara Romaneasca la domnul tarii, adeca la Ioan Neagoe Basarab Voevod, feciorul lui Basaraba si l-au rugat sa le ridice o biserica de piatra in Schei”. Acestea scriau cronicile vechi din Scheii Brasovului, reluate de David Cepescu si Ioan Jiapa.
Protopopul Eustatie Grid, demn urmaş al lui Radu Tempea II, are meritul de a fi introdus, la 1 septembrie 1748, matricolele, adică notarea sistematică a botezurilor, a căsătoriilor şi a înmormântărilor. Sub păstorirea acestui protopop, scaunul vlădicesc al Transilvaniei ortodoxe, primeşte un arhipăstor în persoana episcopului Dionisie Novacovici, instalat la 4 septembrie 1761 în Biserica Sf. Nicolae din Scheii Braşovului. Cu acest prilej Biserica Sf. Nicolae din Şchei a fost declarată catedrală episcopală.