Brasovul te asteapta la Parada Junilor, duminica 27 aprilie ! Pregateste-ti concediul :)

Last Updated on martie 27, 2014

Ca in fiecare an, in prima duminica dupa Paste, va avea loc Parada Junilor. Imbracati in stravechile, valoroasele si pitorestile lor haine de sarbatoare, calare pe cai impodobiti cu ciucuri si panglici colorate, Ā Junii calare vor defila pe strazile Brasovului.

junii-1
foto: traditiidinromania.ro

In dimineata sarbatorii Junii se aduna pe la casele serjilor, mai intai se mergea la sutas, stegar, armasul mic, armasul mare, ultimul la care ajung fiind vataful. In jurul orei 11 grupurile de juni se indreaptă spre Piata Prundului (azi Unirii) din fataĀ Bisericii Sfantul Nicolae.

Urmeaza incolonarea grupurilor dupa o ordine bine stabilita si devenita traditionala: mai intai Junii Tineri, urmati de Junii Batrani, Curcani, Dorobanti, Brasovecheni, Rosiori si Albiori. Coloana este deschisa de fanfara.

junii-4
foto: paul andrei

Fiecare grup are in frunte vataful,Ā urmat de stegar, incadrat de cei doi armasi.Ā Vataful poarta lenta rosie pe piept, iar armasii mare si mic, albastra si galbena, formand astfel tricolorul, ca pe vremea cand acesta era interzis.

junii-2
foto: adevarul.ro

Plecand din Prund, Junii fac un popas la Troita Capitanului Ilie Birt, unde canta ā€žHristos a inviat!ā€, fiecare grup in parte, apoi coboara pe strada Muresenilor pana la Modarom, dupa care urca pe Republicii, ajungand in Piata Sfatului. De aici Junii se indreapta spre ā€žPoarta Șcheiā€, apoi in sus pe strada Capitan Ilie, strada Pe Tocile spre ā€žCapul Satuluiā€ pe strada Podul Cretului si de aici laĀ Pietrele lui Solomon.

junii-3

Pr. prof. dr. Vasile Oltean ā€“ directorul Muzeului Primei Scoli Romanesti din Şcheii Brasovului, care cuprinde si un muzeu al Junilor, autorul mai multor monografii dedicate acestora ā€“ reaminteste ca intr-un hrisov ce dateaza din 1728, pastrat in arhivele muzeului, junii sunt pomeniti drept ā€žo oranduiala din batraniā€.

Previous Story

ā€žRomania is of course home to Dracula but the country is much more than thatā€, Berta Marin, Tucanā€™s Europe destination manager.

Next Story

Aeroportul Brasov. Peste 2.100 de voturi: Italia conduce cu 500 de voturi urmata de Marea Britanie cu 350 si Germania cu 340. Vezi aici clasamentul complet.