Brasov: Viitoarea crescatorie de ciute de la Cristian, unica de acest fel din Romania!

Last Updated on martie 29, 2014

La iniţiativa consilierului local al comunei Cristian, Cătălin Matcaş, în arealul localităţii va fi amenajată cea mai mare crescătorie de ciute de la noi din ţară. Proiectul va beneficia de finanţare integrală din partea Consiliului Local Cristian şi se va derula cu sprijinul Regiei Publice Locale Ocolul Silvic (RPLOS) Bucegi – Piatra Craiului.

caprtrt

Se estimează că investiţia va fi de circa 250.000 de euro, adică aproximativ 1,2 milioane de lei. „Ideea acestei crescătorii mi-a venit discutând cu domnul Noaghea (Petre Nelu Noaghea, preşedinte Consiliu de Administraţie RPLOS – n. red.) despre rezervaţia de urşi de la Zărneşti. Pe lângă motivele economice, ca o paranteză vă spun că se estimează a aduce un profit comunităţii de circa 50.000 de euro anual, ne dorim ca această crescătorie să devină un important obiectiv turistic, ceea ce Cristianului îi lipseşte şi de care are o nevoie acută. Dacă nu am avut norocul de a avea o cetate pe raza localităţii, încercăm să realizăm anumite investiţii ce ar putea face din Cristian o localitate de interes turistic”, ne-a declarat consilierul local Cătălin Matcaş. (sursa: BZB)

O ciută costă 2.000 de euro, un cerb, 4.000
Potrivit preşedintelui Consiliului de Administraţie al RPLOS, Petre Nelu Noaghea (foto jos dreapta), crescătoria de ciute va fi singura de o asemenea amploare din judeţ şi din ţară. Vor fi aduse din Germania şi Austria, în primă fază, 50 de exemplare gestante, pentru ca la finalul proiectului să reuşim să deţinem 150. „Căutăm o firmă specializată în transportul unor astfel de animale, deoarece au nevoie de condiţii de transport adecvate, în conformitate cu normele UE. Exemplarele vor fi aduse din crescătorii diferite, pentru a se evita împerecherea între cele provenite din aceeaşi familie. Vom aduce şi cerbi, raportul fiind de un cerb la cinci ciute. Incluzând transportul şi analizele medicale, preţul pentru un exemplar de ciută este de aproximativ 2.000 de euro, iar costul pentru un cerb este aproape dublu”, ne-a declarat Petre Nelu Noaghea. Crescătoria va avea la dispoziţie o suprafaţă de circa 50 hectare de teren, aflat pe raza comunei Cristian.
Termenul limită până la care trebuie finalizate toate pregătirile necesare pentru găzduirea ciutelor este 15 octombrie, urmând ca până pe data de 15 noiembrie animalele să ajungă în pădurile din arealul comunei Cristian.

Previous Story

Efervescenta imobiliara in Brasov: 15 mil. euro pentru 500 de apartamente vizavi de mallul Coresi

Next Story

Basescu l-a felicitat pe primarul Brasovului pentru lucrurile bune pe care le-a facut in municipiu