Brasov: Ce „troc” va face Primaria pentru a prelua Cetatuia

(Last Updated On: March 8, 2014)

Reprezentanţii Primăriei fac în prezent evaluările terenurilor şi spaţiilor din proprietatea municipalităţii folosite de Aro Palace, astfel ca să le poată oferi la schimb pentru cetatea de pe Dealul Straja.

După ce Consiliul Local Braşov şi-a dat girul pentru începerea procedurilor de achiziţie pentru Cetăţuia de pe Dealul Straja, specialiştii Primăriei Braşov au început evaluarea terenurilor şi spaţiilor din proprietatea municipalităţii, folosite de actualul proprietar al monumentului, Aro Palace, şi care ar putea face obiectul unui schimb imobiliar.

cetatuia-bv

„Pentru a achiziţiona Cetatea o să facem de fapt un schimb. Trebuie să vedem la ce sumă sunt evaluate anumite terenuri sau spaţii deţinute de municipalitate pe care le foloseşte Aro Palace, cum ar fi de exemplu parcările de lângă Hotelul Aro sau terenul de la Casa Pădurarului, şi le vom da la schimb”, a explicat primarul George Scripcaru.

Aro Palace vrea pentru Cetate 3,8 milioane de euro, scăzând preţul de la 5,2 milioane de euro, cât ceruse iniţial, ţinând cont că era mult prea mare. Primăria Braşov a iniţiat de mai mult timp demersurile pentru a introduce acest monument în patrimoniul municipiului Braşov în vederea demarării unui proces de restaurare şi punere în valoare cu fonduri europene. (sursa: BZB)

Acum doi ani, municipalitatea a amenajat căile de acces, iluminatul public şi arhitectural, dar şi câteva zone de belvedere pe Dealul Straja, tocmai pentru a pune în valoare monumentul. Cu ani în urmă, a fost făcută şi o evaluare pentru reabilitarea cetăţii, suma estimată în acest sens fiind de 3,5 milioane de euro. Edilii speră că vor obţine o finanţare europeană pentru a realiza aceste lucrări, dar şi pentru a amenaja un lift cu cremalieră spre Cetate, pe modelul de la Râşnov.