Brasov: Casa Sfatului, primaria de altadata

Last Updated on decembrie 30, 2018

Casa Sfatului, un important monument de arhitectură din  Brașov, a fost iniţial doar un  foişor de supraveghere, ale cărui baze se aflau pe cele ale actualului turn. 

casa-sfatului

De 6 decenii, această clădire-simbol a oraşului găzduieşte Muzeul de istorie, pe care, dacă-l vizitaţi aveţi ocazia de a păşi în sala de sfat  pe urmele judelui-primar şi ale consilierilor săi. Casa Sfatului este una dintre cele mai reprezentative clădiri ale oraşului care are o vechime considerabilă. (sursa: brasovultau.ro)

Un document din 1420 menţionează acordul încheiat între breasla blănarilor şi Adunarea Districtului Ţării Bârsei, prin care acesteia din urmă i se îngăduie să-şi construiască, deasupra bolţii de vânzare a breslei, o cameră pentru “ acordarea dreptăţii” şi pentru şedinţele sfatului orăşenesc.

casa-sfatului-2015

La începutul secolului al XVI- lea se construieşte turnul, străjuit de alte patru turnuri mici (însemn de aplicare a pedepsei cu moartea). De sus, străjerii supravegheau zi şi noapte cetatea  anunţând prin sunete de trompetă (de aici denumirea de “Turnul trompetiştilor”) scurgerea timpului, izbucnirea incendiilor sau venirea duşmanilor.Pe măsură ce oraşul devine mai puternic din punct de vedere economic, comercial şi militar, Casei Sfatului i se adaugă noi încăperi, iar turnul va fi prevăzut cu un orologiu cu cadrane pe  toate cele patru laturi.

În decursul vremii, asupra vechii Primăriei s-au abătut cutremure, trăznete sau incendii (cel mai devastator fiind cel din 1689). Administrația oraşului se mută din această clădire în anul 1876, într-un imobil nou situat la interesecția străzilor Republicii și Mihail Sadoveanu.

piata-sfatului-brasov-2014

Din anul 1950, Casa Sfatului primeşte o nouă întrebuinţare, devenind sediu al Muzeului Regional, ulterior muzeul  judeţean de istorie. Elena Cristian

Previous Story

Brasovenii au trait 10 ani in orasul … Stalin

Next Story

Trenul de mare viteza Arad – Brasov – Bucuresti – Constanta ar putea contribui major la cresterea economica