Brasov: Legendele florilor din Tara Barsei

Last Updated on februarie 5, 2014

Povestea stelei desprinsă de pe cer care s-a transformat în Florea-de-Colţ sau legenda Garofiţei şi Degetăruţului sînt cele mai frumoase poveşti despre delicatele flori ale Munţilor Piatra Craiului

floare-de-colt
Flori de Colt (foto: interferente.ro)

Cele mai rare plante din Ţara Bîrsei au şi ele legendele lor. Se spune că, de demult, o stea s-a desprins de pe cer şi a plecat în lume, ca să vadă cum sînt oamenii. Zburînd pe aripile vîntului, steaua a străbătut ţări şi mări, dar nu a găsit niciun loc care să îi fie pe plac. Ajungînd însă pe culmile Munţilor Piatra Craiului, a rămas încîntată de frumuseţea locurilor şi a hotărît să facă popas. Dar cînd a încercat să coboare de pe spinarea vîntului, a alunecat şi s-a lovit de un vîrf ascuţit. Cînd a atins stînca, s-a prefăcut într-o floare albă, catifelată. De atunci, steluţa poate fi găsită numai pe piscurile înalte, aproape de cerul din care s-a desprins. Oamenii au numit-o floare-de-colţ, fiindcă un colţ de piatră a transformat steluţa în floare.  (sursa: Monitorul Expres)

Garofita Pietrii Craiului
Garofita Pietrii Craiului

O altă legendă spune că, la poalele muntelui, trăia un pădurar cu cei doi copii. Celui mai mic îi spunea „Degetăruţ“, iar surioarei lui, „Garofiţa“. Într-o zi, copiii s-au urcat pe spinarea unei pajure şi au călătorit peste păduri pînă au ajuns deasupra Pietrei Craiului. Au coborît şi au început să culeagă flori, dar pasărea, mîncînd dintr-o bucată de carne otrăvită, a murit pe loc. Bieţii copii au luat-o spre casă pe jos. Tot umblînd, au zărit un castel, unde locuia o zînă. Deşi au rugat-o să-i găzduiască, zîna le-a spus: „În palatul meu de cristal pămîntenii nu au voie să intre“. Şi a transformat copiii în două flori: Garofiţa şi Degetăruţul.

laleaua-pestrita
Laleaua Pestrita

Laleaua pestriţă are şi ea legenda ei. Într-o noapte, o fată pe nume Daria a avut un vis în care o tînără i-a cerut flori pentru mama ei bolnavă, oferindu-i un buchet în schimbul unei lalele pestriţe. După un timp, a apărut în grădină o lalea pestriţă, care, se spune, creşte şi astăzi pe Dealul Lempeş.

Previous Story

Petrece Valentine’s Day in Poiana Brasov

Next Story

Brasov: Misterioasele fresce din Schei