Brașov. „Ce facem în cazul ăsta? Ne mutăm în Cluj, Timişoara sau chiar Alba? Noi cei care vrem ceva mai mult decât hăhăieli, circ, mici, bere şi manele? Eu am ales de mult să nu plec”

Last Updated on aprilie 20, 2017 Se știe că Brașovul este praf la capitolul activități culturale. A dispărut și Untold de Brașov. Ce așteptări să ai de la conducerea orașului dacă de Paște au făcut orașul de râs cu celebrul Târg de Paște din Piața Sfatului? Acesta este nivelul lor, din păcate. Iar cei care se pricep stau/sunt ținuți pe margine.

Pe Facebook, Vlad Mihai Rotila a scris: „Am văzut, cred că la ştirile pro tv, că minunatul oraş de la poalele Tâmpei (unde zăreşti la terasele de pe cea mai umblată stradă doar umbrele cu “cel mai frumos oraş din Romania”), nu se găseşte nici măcar printre primele 15 oraşe ale ţării într-un top al evenimentelor culturale.
Brașov. „Ce facem în cazul ăsta? Ne mutăm în Cluj, Timişoara sau chiar Alba? Noi cei care vrem ceva mai mult decât hăhăieli, circ, mici, bere şi manele? Eu am ales de mult să nu plec” 1

(Târg de Paște Brașov, 2017 foto: Hermeneanu Anemona))

Sfântu Gheorghe (da, cel al Covasnei) era pe acolo, printre primele. Să recunoaştem dragi concetăţeni că viaţa culturală braşoveană este APROAPE inexistentă. Nu cred că există persoană in lista mea de braşoveni, să nu-şi dorească măcar un eveniment care să pună pe harta culturală oraşul pe care îl îndrăgeşte atât de mult şi pe care-l laudă de fiecare dată când prinde ocazia (braşovenii au mania de a da pe afară de aroganţă atunci când merg prin alte părţi). Ce facem în cazul ăsta?

Ne mutăm în Cluj, Timişoara sau chiar Alba? Noi cei care vrem ceva mai mult decât hăhăieli, circ, mici, bere şi manele? Eu am ales de mult să nu plec. Şi să nu vă aud că aruncaţi cu exemple de genu’: sărbătoarea junilor sau oktoberfest, două nenorociri în opinia mea.
Două exemple de “eveniment” care nu au niciun fel de relevanţă.

Brașov. „Ce facem în cazul ăsta? Ne mutăm în Cluj, Timişoara sau chiar Alba? Noi cei care vrem ceva mai mult decât hăhăieli, circ, mici, bere şi manele? Eu am ales de mult să nu plec” 2

(foto: Internaut Brasovean)

Avem o cetate (aşa micuţă cum e ea) care zace în nepăsare. Avem o grămadă de hale ale uzinelor vechi care pot fi transformate în centre de eveniment, săli de concerte ori festivaluri, etc.

Nu-mi trece prin cap decât Kruhnen Music Halle, un loc unde aproape în fiecare week-end este un eveniment muzical. Amural, este încă un festival de care foarte puţină lume a auzit (şi foarte mişto). Red music festival, ceva copie Untold, a murit încă din faşă.

Avem spaţiul necesar să construim o sală polivalentă, stadion, ba chiar şi un teatru național. Or fi şi bani, sau oameni plini de idei bune. Avem, avem, avem, facem, facem…. Eu scriu, spun, mă gândesc, poate mănânc chiar rahat, dar realitatea e cât se poate de evidentă.

Pentru cei care se întreabă “la ce dracu’ se referă ăsta?” iată câteva evenimente intens promovate: Electric Castle şi Untold – Cluj, TIFF – Cluj, ASLO – Alba sub lumini de oscar, Festivalul internaţional de teatru de la Sibiu.

Ca un update la ceea ce am scris mai sus. APROAPE include festivalurile enumerate în comments : DFF, Săptămâna Comediei, Amural, StandUp Fest. Punând în balanţă cu evenimentele din oraşele enumerate în postare, ele sunt încă la început, la primele ediţii, mici copii.

Când spun viaţă culturală nu mă refer doar la festivaluri de teatru, stand up, film. Ca exemplu: unde se adună braşoveanul în weekend? În piaţa sfatului, nu? Ce se întâmplă în piaţa sfatului de obicei în weekend-uri în afară de mici, bere, juni, delta din carpaţi, hruşcă şi alte lighioane?

Nimic. Vă recomand un weekend în Piaţa Mare din Sibiu, şi după puteţi să aruncaţi cu pietre, vă las”.

Previous Story

(Foto) Brașovul BLOCAT! Bonus: 7 mașini s-au tamponat într-un accident

Next Story

Brașov BLOCAT! Update „Brașov-Timișul de Jos, 6,5km în 2 ore!!!”