Război la Brașov: Airbus și Bell se bat pe comenzi pentru elicoptere ale statului român

Last Updated on februarie 16, 2017 Francezii de la Airbus Helicopters și americanii de la Bell doresc să construiască elicoptere la fabrica din Ghimbav. Airbus Helicopters spune că un contract cu statul român este esenţial pentru demararea producţiei la noua fabrică de la Ghimbav. Primul elicopter ar putea fi produs în 2018.

În schimb, americanii ar putea produce componente sau asambla la fabrica din Braşov elicopterul de atac Viper, dacă Guvernul va decide să cumpere acest aparat, informează digi24.ro

Război la Brașov: Airbus și Bell se bat pe comenzi pentru elicoptere ale statului român 1

Airbus Helicopters va produce primul aparat la noua fabrică de elicoptere de la Ghimbav, inaugurată anul trecut, cel mai devreme la finalul anului viitor, dacă obţine suficient de repede numărul de comenzi necesar pentru lansarea producţiei, grupul francez vizând în special un contract pentru înlocuirea flotei de elicoptere Puma ale armatei, potrivit declaraţiilor reprezentanţilor grupului, făcute în faţa jurnaliştilor români, în cadrul unei vizite oficiale în România. Un înalt oficial al Airbus Helicopters are programată o întâlnire cu premierul Sorin Grindeanu, după ce şi o delegaţie a grupului american Bell Helicopter a avut, recent, întâlniri cu oficialii români.

Principalul atu pe care francezii de la Airbus Helicopters îl scot în evidenţă este faptul că au construit deja o uzină nouă la Ghimbav pentru a produce elicoptere atât pentru România, cât şi pentru export, ceea ce ar contribui la economia României.

În schimb, americanii de la Bell ar fi dispuşi, din informaţiile disponibile, să construiască în România doar unele părţi ale elicopterelor, aparatele fiind, practic, importate în mare parte de la producătorul american.

În toamna anului trecut Bell a anunţat că a semnat un memorandum de înţelegere cu IAR Ghimbav privind elicopterul de atac Viper. Compania americană nu a spus explicit că posibila colaborare cu IAR este condiţionată de achiziţia aparatului de zbor de către armata română. Amercianii au precizat însă că elicopterul Viper ar fi un candidat puternic pentru acoperirea nevoilor de tehnică militară ale României.

Noua fabrică a Airbus Helicopters de la Ghimbav a fost inaugurată în septembrie 2016 și are o capacitate maximă de 15 elicoptere pe an.

 

Previous Story

Brașov: Familia credea că a fost răpită, însă fiul a găsit-o moartă

Next Story

Brașov: Strada 13 Decembrie spre Mall-ul Coresi trebuie lărgită cu o bandă. Vezi ce spune viceprimarul Braşovului: