Brașovul se luptă pentru un nou spital! Vezi ce au făcut astăzi dr. Dan Grigorescu, George Scripcaru și Adrian-Ioan Veștea

Last Updated on februarie 23, 2017 Brașvoul are nevoie de un nou spital. Cu 500,000 de locuitori, cu peste 1 milion de turiști, Spitalul Județean nu mai poate oferi un act medical pentru toți aceștia.

Astăzi, Adrian-Ioan Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov, George Scripcaru, primarul Brașovului, și dr. Dan Grigorescu, președintele Asociației Noul Spital al Brașovului, au reluat demersurile privind proiectul construirii unui nou spital clinic județean de urgență în municipiu.
Brașovul se luptă pentru un nou spital! Vezi ce au făcut astăzi dr. Dan Grigorescu, George Scripcaru și Adrian-Ioan Veștea 1

Astăzi, conducătorii celor trei instituții au semnat un apel adresat tuturor parlamentarilor de Brașov, prin intermediul căruia le solicită sprijinul pentru promovarea unui proiect de lege având ca obiect transmiterea unei suprafețe de teren de 11,45 hectare din domeniul public al statului și din administrarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof și Sfeclă de Zahăr Brașov, în domeniul public al Municipiului Brașov, în vederea construirii noului spital. Documentul a fost transmis deja parlamentarilor brașoveni.

„Avem nevoie de acest proiect de lege care să reglementeze transferul terenului pe care vom putea construi un nou spital. La nivelul municipiului și județului Brașov avem capacitatea financiară să susținem realizarea acestui proiect care va satisface nu numai necesitățile de servicii medicale ale locuitorilor județului Brașov, ci și ale pacienților din județele limitrofe”, a afirmat Adrian-Ioan Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov.

„Comitetul Director al Asociației Noul Spital al Brașovului consideră că acest apel este o inițiativă cu un pronunțat caracter civic și care în niciun caz nu trebuie privită în cheie politică, deoarece are ca scop asigurarea interesului cetățenilor Brașovului, care au dreptul la asistență medicală de cea mai bună calitate. Sperăm că reprezentanții în Parlament ai brașovenilor vor percepe importanța acestui moment și că vor susține cu toată forța promovarea actului normativ într-un interval de timp cât mai scurt, ca bază a materializării construcției acestui spital”, a declarat dr. Dan Grigorescu, președintele Asociației Noul Spital Brașov.

Acest demers survine după ce în data de 29 august 2016 a fost promovat la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice un proiect de Ordonanță de Urgență elaborat de Consiliul Județean Brașov și Instituția Prefectului, pe baza notei de fundamentare realizate de Primăria Brașov, având ca obiect transferul suprafeței de teren menționate anterior.

Pe 14 octombrie 2016, CJ Brașov a revenit cu o adresă la Ministerul Dezvoltării pentru urgentarea promovării proiectului de OUG. Răspunsul MDRAP a fost transmis pe 5 ianuarie 2017. Potrivit punctului de vedere solicitat Ministerului Justiției, este nevoie de promovarea unui proiect de lege pentru rezolvarea situației juridice a terenului.

Necesitatea și importanța construirii unui nou spital au fost înțelese pe deplin de autoritățile publice locale. Acestea au dat curs inițiativei lansate de Asociația Noul Spital al Brașovului privind încheierea unui Protocol de Cooperare pentru acest proiect.

Astfel, pe 3 ianuarie 2017, Protocolul a fost semnat de către ministrul Sănătății Vlad Voiculescu, președintele CJ Brașov Adrian-Ioan Veștea, primarul Brașovului George Scripcaru și președintele Asociației Noul Spital al Brașovului, dr. Dan Grigorescu. Pe 9 ianuarie 2017, documentul a fost aprobat în ședința Consiliului Județean Brașov, iar pe 28 ianuarie 2017, în ședința Consiliului Local Brașov.

In continuare redăm textul integral al documentului:
Avem nevoie de un nou spital clinic județean de urgență, la Brașov!
Situația de fapt a asistenței medicale spitalicești la nivelul județului Brașov este una critică. Structura pavilionară în care sunt dispuse spitalele din municipiul Brașov creează de ani de zile disfuncționalități în prestarea unui act medical de calitate. Numeroase locații au o situație patrimonială incertă, imobilele nefiind în proprietatea Județului Brașov, fapt care nu permite finanțarea unor investiții în clădirile respective.

În consecință, multe dintre ele au ajuns într-o stare avansată de degradare. Actuala structură spitalicească la nivelul județului Brașov este dezavantajoasă atât din punctul de vedere al calității actului medical, cât și al criteriilor de cost-eficiență și face dificilă tratarea bolnavilor în conformitate cu protocoalele în vigoare și cu normele europene de acreditare.

În aceste condiții, se impune construirea unui nou spital clinic universitar de urgență, de interes județean, care să respecte normele europene, corect organizat și dimensionat conform nevoilor comunității.

Înțelegând necesitatea și importanța materializării acestui proiect, autoritățile administrației publice locale au sprijinit demersul Asociației Noul Spital al Brașovului, fapt concretizat în aprobarea unui protocol de cooperare între Ministerul Sănătății, Primăria Municipiului Brașov, Consiliul Județean Brașov și asociația menționată. Totodată, Municipalitatea a identificat un teren în suprafață de 11,45 hectare, aflat în domeniul public al statului și în administrarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof și Sfeclă de Zahăr Brașov, potrivit pentru realizarea obiectivului de investiții

„Construire Spital Clinic de Urgență” în municipiul Brașov.
În acest sens, în luna august 2016 Instituția Prefectului Județul Brașov și Consiliul Județean Brașov au promovat un proiect de Ordonanță de Urgență a Guvernului privind transferul respectivului teren din domeniul public al statului în domeniul public al Municipiului Brașov.

În urma corespondenței derulate la sfârșitul anului trecut între Consiliul Județean Brașov și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, precum și a punctelor de vedere formulate de Ministerul Sănătății, Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Justiției, concluzia este că numai printr-o lege (nicidecum ordonanță de urgență) un teren poate fi scos din administrarea unităților de cercetare-dezvoltare din agricultură și silvicultură.

Așadar, avem nevoie de un proiect de act normativ privind transmiterea suprafeței de teren de 11,45 hectare, din domeniul public al statului și din administrarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof și Sfeclă de Zahăr Brașov, în domeniul public al Municipiului Brașov, în vederea construirii noului spital.
Avem nevoie de sprijinul Dumneavoastră și al tuturor parlamentarilor de Brașov în promovarea proiectului de lege care să dea o șansă reală sănătății brașovenilor prin asigurarea unor condiții de asistență medicală la nivel european.

Vă mulțumim!
Cu deosebită stimă,
Adrian-Ioan Veștea,
Președinte Consiliul Județean Brașov
George Scripcaru, Primar Brașov
Dr. Dan Grigorescu, Președinte Asociația Noul Spital al Brașovului

Previous Story

Brașov: La mall-ul Coresi, șoferi amendați că au parcat pe locurile destinate persoanelor cu handicap. Vezi cât au primit:

Next Story

Foto Brașov: Așa va arăta SUPERLAND, cel mai mare și tare parc de distracții din România!