Aeroportul Brașov, cifre oficiale. Nu-i bine!

Last Updated on noiembrie 21, 2016 Este pentru prima dată când Consiliul Județean face public câteva date despre Aeroportul Brașov care, însă, nu sunt deloc liniștitoare. Studiul de fezabilitate arată că în primul an aeroportul va avea 500.000 de pasageri iar după 24 de ani doar 700.000.

Cei de la Consiliul Județean ar trebui să se uite un pic la Aeroportul Cluj (cu ei ne comparăm, nu cu Sibiul) care prin septembrie au avut deja 1 milion de călători. Iar acum, după ce cursele Wizz Air se vor muta de la Tîrgu Mureș, Clujul va depăși 2 milioane de pasageri anual.
Din păcate, cei de la Consiliul Județean par că nu știu ce fac cu Aeroportul, le încurcă rău. De lăudat totuși că au răspuns în scris solicitării făcute de USR Brașov.

15134493_343456499355227_96588921_n

Pe Facebook, Tudor Benga a scris: „Colegii noștri din USR Brașov au solicitat pe legea 544 câteva informații de interes public de la Consiliul Județean Brașov privitor la stadiul proiectului aeroportului. Răspunsul lor, atașat aici, ridica o serie de semne de întrebare foarte serioase.

1. De ce nu poate fi dat publicității studiul neactualizat? Este foarte bine ca se lucrează la reactualizare dar, ca cetățeni și contribuabili ai Brasovului, am vrea sa știm exact și complet și în baza cărui proiect s-a lucrat și s-au făcut estimări până acum. Autoritățile locale au dat diverse cifre și costuri în public pana acum dar fără a a explica și pe ce anume se substanțiaza ele.

15095490_10154515542011609_9202862004429287623_n

2. Cifrele de trafic sunt suspect de optimiste pentru primul an de funcționare și suspect de pesimiste pentru anul 24 de funcționare. Orice om cu o oarecare înțelegere a domeniului aviației comerciale poate recunoaște ușor acest lucru. O simpla privire peste cifrele de trafic actuale ale aeroporturilor românești existente poate confirma acest lucru. Prin urmare am dori sa vedem exact cum și de către cine au fost intocmite studiile de trafic.

Consideram ca brașovenii au așteptat deja suficient timp iar din taxele lor s-au cheltuit deja suficienți bani incât devine obligatoriu ca absolut toate informațiile vizând acest proiect, execuția lui de pana acum și planificarea pe mai departe, sa devină imediat publice. Prea mult timp acest proiect vital pentru Brașov a fost folosit ca minge de ping pong intre diversele autorități și tabere politice locale. Foarte mult timp și o cantitate semnificativă de bani au fost cheltuite deja fără a avea încă vreun rezultat concret și functional sau măcar o idee clară despre când le-am putea aștepta.

Prin urmare la modul minimal cetățenii Brasovului ar trebui sa aibă dreptul de a evalua de unii singuri stadiul proiectului. Iar pentru asta au nevoie ca toată documentația sa fie făcută publică. Dați mai departe dacă vă doriți același grad de transparență pe care ni-l dorim și noi”.

Previous Story

Brașov: „AMR 10 zile pana la primul transplant renal de la Spitalul Sf Constantin”

Next Story

(Foto) Brașov: Sensul giratoriu din față de la McDonald’s transformat în piscină