Aeroportul Brașov. Deputatul Gabriel Andronache (PNL): „Practic terenul nu a ieşit din administrarea judeţului. Deşi lucrurile sunt clare, este nevoie de parafarea unui nou act normativ care să clarifice toate aceste aspecte, astfel încât să nu mai apară alte impedimente în ceea ce priveşte proprietatea pe acest teren”

Last Updated on octombrie 14, 2016 Deputatul braşovean Gabriel Andronache (foto dreapta) a explicat ieri într-o conferință de presă motivle pentru care Legea Terenului pentru Aeroportul Brașov trebuie aprobată de deputați chiar dacă terenul, juridic, nu a „plecat” de la Consiliul Județean.

Astfel, a explicat el, în punctul de vedere depus de Ministerului Justiţiei, în prezent, terenul pe care se construieşte aeroportul este în proprietatea publică a Judeţului Braşov şi administrarea Consiliului Judeţean Braşov, informează bzb.ro.

14686572_321896984844512_315811676_n

„Practic terenul nu a ieşit din administrarea judeţului. Deşi lucrurile sunt clare, este nevoie de parafarea unui nou act normativ care să clarifice toate aceste aspecte, astfel încât să nu mai apară alte impedimente în ceea ce priveşte proprietatea pe acest teren”, a precizat deputatul PNL.

De ce mai este necesară aprobarea altei legi?
Andronache a explicat faptul că la ora actuală sunt în vigoare două acte normative referitoare la acest aspect, respectiv OUG 41 din 2007 şi Legea nr. 297 din 2015:

„Ministerul Justiţiei a precizat faptul că terenul nu a ieşi din patrimoniul Consiliului Judeţean, dar administraţia judeţeană a procedat corect să aştepte clarificarea din punct de vedere legal. Acest punct de vedere al Ministerului Justiţiei a fost dat pe baza unor decizii ale Curţii Constituţionale, care s-a pronunţat asupra unor speţe asemănătoare cum este, de exemplu, cea referitoare la transmiterea cinematografelor din patrimoniul statului în cea a autorităţilor locale.

După ce aceste săli de cinema au fost transmise autorităţilor locale, în 2011, s-a emis o nouă ordonanţă care prevedea că acestea reintră în patrimoniul statului.

Curtea Constituţională a României a dat un verdict în acest caz prin care spunea că se încalcă principiul securităţii juridice şi a fost declarată neconstituţională ordonanţa emisă în 2011. Astfel, în cazul terenului aeroportului, Ordonanţa 41/2007 trebuia pusă în acord cu aceste decizii ale Curţii Constituţionale.

Legea emisă în 2015 trebuia să clarifice aceste aspecte, dar nu a făcut-o, iar acum trebuie să clarificăm faptul că există un singur titlu de proprietate pe acel teren pe baza Ordonanţei 41/2007”.

Acesta a mai menţionat că punctul de vedere al Ministerului Justiţiei nu produce efecte juridice, dar este în favoarea modificărilor legislative care vor fi votate de deputaţi. Cel mai probabil, votul final pentru Legea Aeroportului Braşov se va da în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor din 18 octombrie.

Previous Story

(Video) UPDATE. Accident Brașov: Soț și soție au murit pe loc. Vezi ce a mai rămas din mașina lor:

Next Story

Hochei: Corona Brașov a urcat pe locul al doilea în Liga MOL, după 2-1 cu MAC Budapesta. Bonus: Schimburi de pumni pe gheață! Două bătăi la meci