Brașov: SCANDAL! Universitatea Transilvania propune uciderea a 482 de pisici sălbatice și râși. Vezi reacția asociației ecologiste WWF-Romania:

Last Updated on septembrie 28, 2016 Universitatea Transilvania este implicată într-un scandal monstru deoarece a propus uciderea a 482 de pisici sălbatice și râși. Asociația WWF-Romania spune că nu există înregistrate pagube cauzate de aceste specii.

Romania are “un sistem de raportare si administrare in care vanatorii numara, gestioneaza, impusca si fac profit de pe urma animalelor salbatice”, situatie care “va genera erori grave”, considera reprezentantii organizatiei de mediu WWF-Romania citați de stirileprotv.ro.

14508490_313702622330615_1500861475_n

Acestia sunt nemultumiti de Ordinul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) aflat in dezbatere publica pana pe 30 septembrie, referitor la cotele de vanatoare pentru ursi, lupi si pisici salbatice, act normativ care prevede impuscarea a 552 de ursi, 657 de lupi si 482 de pisici salbatice.

Potrivit unui comunicat al WWF-Romania, postat miercuri pe pagina de Internet a organizatiei, cotele sunt propuse in conditiile in care ministerul accepta partial argumentarea unui studiu de specialitate realizat de catre un colectiv al Facultatii Transilvania din Brasov.

“Acelasi studiu nu mai este considerat valabil cand vine vorba de stabilirea cotelor pentru ras, desi nu se ofera vreo explicatie in acest sens. Mai mult, desi 6 din 9 experti din grupul consultativ pe carnivore mari au contestat studiul pe care se bazeaza hotararea si au cerut refacerea lui, opiniile lor au fost ignorate (…) Vanatoarea va fi singura alternativa de control a conflictului dintre om si animalele salbatice, daca Ordinul ministerial aflat in dezbatere publica pana vineri, 30 septembrie va trece mai departe.

Si asta in conditiile in care cotele stabilite de autoritati se bazeaza pe un studiu care propune impuscarea a 68 de rasi si 474 de pisici salbatice, fara sa existe inregistrate pagube cauzate de aceste specii. Autoritatile nu propun nicio alternativa la vanatoare, cum ar fi implementarea de masuri de prevenire a conflictelor cu animalele salbatice, caini la stana, garduri electrice, repelente etc.

Nici macar sistemul de compensatii, existent in acest moment, nu functioneaza eficient”, se noteaza in comunicatul WWF-Romania.

“In aceste conditii, WWF Romania, ACDB si Grupul Milvus se opun clar ordinului si cer refacerea studiului pe baza caruia ministerul doreste sa autorizeze noile cote de impuscare a animalelor salbatice. Pagubele raportate in studiu sunt de 66.779 de lei, in cazul lupului, si 783.018 de lei, in cazul ursului, pentru pisica salbatica si ras nefiind inregistrate pagube cauzate de aceste specii.

Puse in contextul milioanelor de euro generate de industria vanatorii pentru aceleasi specii – un trofeu de urs valoreaza in medie 8.000 de euro – motivatia din spatele acestui ordin devine cel putin indoielnica. Mai mult, chiar daca aceste compensatii nu sunt semnificative la nivel macro, al unui buget de stat, ele se platesc cu intarzieri semnificative iar procesul este ingreunat pentru pagubit’, subliniaza organizatia de mediu.

In acest sens, WWF-Romania, ACDB si Grupul Milvus solicita Ministerului Mediului revizuirea cotelor si identificarea fara intarziere a solutiilor alternative de a gestiona eventualele conflicte intre speciile salbatice si comunitatile locale.
Ursul, lupul, rasul si pisica salbatica specii protejate prin lege atat la nivel national, cat si european, prin directiva Habitate.

Previous Story

FC Brașov a scăpat de FALIMENT! Vezi ce au spus judecătorii:

Next Story

Brașov: George Scripcaru, dosar la DNA pentru șmecherie cu automobile. Vezi cum proceda: