Aeroportul Brașov: Ai cumpăra obligațiuni municipale pentru finanțarea lucrărilor? Cât ai plăti?

Last Updated on septembrie 26, 2016 Reprezentanţii Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) au fost astăzi la Primărie pentru a discuta oportunități de finanțare pentru Aeroportul Brașov, RAT și construcția unui spital de urgență. O idee pentru finanțarea aeroportului ar fi ca Primăria să emită obligațiuni, populația să le cumpere, iar banii să meargă la lucrări. După u anumit număr de ani Primăria va răscumpăra obligațiunile de la populație fiecare primind banii înapoi plus o sumă ca dobândă. Te-a interesa?

„A fost o primă rundă de consultări privind cea mai bună variantă de finanţare pentru finalizarea aeroporului şi pentru construirea unui nou spital de urgenţă la Braşov şi o continuare a discuţiilor privind componenta de transport public din Muncipiul Braşov.

14390716_1117941678283414_2714737144827577147_n

Pe componenta de transport discuţiile sunt destul de avansate, dat fiind că am demarat acest dialog încă de anul trecut, iar împrumutul va fi contractat cel mai probabil direct de către RAT, care se va transforma în societate comercială.

În ceea ce priveşte aeroportul şi construcţia spitalului, mai sunt de lămurit unele aspecte. Municipalitatea are un grad de îndatorare foarte mic, care ne permite să contractăm creditul sau creditele necesare, însă există şi posibilitatea emiterii de obligaţiuni municipale, care, potrivit experţilor în domeniul bancar, ar putea fi mai avantajoase în cazul acestor proiecte.

Reprezentanţii BERD ne-au solicitat astăzi o serie de date financiare şi rapoarte de audit intern şi extern, iar în două-trei săptămâni vom avea nişte variante de lucru. Important este că BERD acordă în mod gratuit consultanţă tehnică şi financiară, inclusiv în privinţa variantelor de lucru şi a întocmirii documentaţiilor pentru aceste trei obiective de finanţare, şi că Braşovul este foarte atractiv pentru instituţii financiare ca BCR sau BERD, care doresc să participe la finanţarea acestor trei proiecte”, a declarat primarul George Scripcaru.

„Braşovul este unul dintre municipiile mari, cu un management financiar foarte bun, şi unul dintre puţinele care au rating de la auditori externi, în acest caz de la Fitch, şi credem că ar putea explora şi alte posibilităţi de finanţare. Are potenţial de dezvoltare, are credibilitate. Lucrăm împreună cu municipalitatea braşoveană de prin anii ’90, am acordat trei împrumuturi, unul fiind rambursat, iar celelalte două vor fi rambursate în 2018-2019. Nu au fost niciodată probleme, iar pentru noi, bonitatea este foarte importantă”, a declarat Venera Vlad, director asociat, Senior Banker pentru infrastructură municipală şi de mediu în cadrul BERD.

Reamintim că la începutul lunii trecute, şi reprezentanţii BCR au avut o întâlnire similară cu reprezentanţii municipalităţii braşovene, în care s-au discutat oportunităţile de finanţare pe care banca le poate oferi Braşovului.

Municipalitatea rămâne deschisă oricăror propuneri din partea altor instituţii financiare interesate în finanţarea obiectivelor de investiţii din municipiul Braşov.
Foto: Primăria Braşov (Andrei Paul)

Previous Story

(Foto) Accident Brașov: O persoană a murit, alte cinci au fost rănite. Vezi aici foto:

Next Story

Laura Cosoi, în doliu. „De atunci, drumurile la Brasov au fost multe. Batranetea si-a spus insa cuvantul si, din pacate, mama Jeni s-a stins weekend-ul acesta”