Aeroportul Brasov: Prefectura a făcut o nouă lege pentru teren. Crezi că va fi aprobată de Parlament?

Last Updated on mai 23, 2016 Duminică, la inițiativ prfectului Ciprian Băncilă, a avut loc o întâlnire cu parlamentarii de Brașov în care le-a prezentat o nouă lege penrtru transfeul terenului pentru Aeroport.

Noul proiect prevede că Judeţul Braşov va primi de la statul român 128 de hectare, nu 200 cât era prevăzut în actul normativ aprobat anul trecut. Diferenţa dintre cele două suprafeţe, au declarat reprezentanţii administraţiei judeţene, este deja a Consiliului Judeţean, informează bzb.ro.

La întâlnirea organizată la Prefectură, dintre parlamentari, au fost prezenţi liberalii Gabriel Andronache, Gheorghe Ialomiţianu şi Maria Grecea, social-democratul Emil Niţă şi progresistul Sebastian Grapă. De asemenea, au mai participat cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean, Mariana Câju şi Adrian Gabor, primarul Braşovului, George Scripcaru, şi cel al Ghimbavului, Dorel Toma.

„Timp de aproape şase luni, am lucrat la documentaţie, iar acum dosarul este gata şi conţine toate datele necesare pentru redactarea noului act normativ. Principala diferenţă faţă de vechea lege e suprafaţa ce urmează să fie predată Consiliului Judeţean. Este vorba de o diferenţă de aproximativ 71 de hectare de teren care sunt deja în domeniul public al judeţului Braşov. Legea din 2015 s-a adoptat cu o eroare, iar aceasta trebuie corectată acum”, a declarat Câju.

Asigurări din partea OCPI
Acum, reprezentanţii Oficiului pentru Cadastru şi Proprietate Imobiliară (OCPI) au precizat că documentaţia este în regulă, iar situaţia reală, din teren, coincide cu cea din documente, astfel că din punct de vedere tehnic legea poate fi aprobată.

De altfel, după ce reprezentanţii OCPI au declarat că documentaţia cadastrală este în regulă, deputatul liberal Gheorghe Ialomiţianu a spus că „acum putem iniţia proiectul de lege”. La rândul său, deputatul social-democrat Emil Niţă a afirmat că noua lege va avea un parcurs destul de lung, pentru că trebuie să treacă prin mai multe comisii de specialitate ale celor două camere.

„Noi va trebui să grăbim aceste proceduri şi să facem demersurile ca proiectul să intre cât mai repede pe ordinea de zi a plenului celor două camere”, a mai spus Niţă.

De ce au apărut problemele
Potrivit juriştilor administraţiei judeţene, în anul 2007 a fost aprobată Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului nr. 41, prin care s-au predat iniţial 200 de hectare de teren către Consiliul Judeţean. Din această suprafaţă, 107 hectare au fost prevăzute de CJ Braşov pentru efectuarea unor schimburi de terenuri cu proprietarii care aveau parcele în perimetrul aeroportului şi doar 93 de hectare erau incluse în amplasamentul viitorului aeroport.

Actul normativ emis de Guvern a fost aprobat prin Legea nr. 197 din anul 2009, însă au apărut unele modificări. Astfel, a fost impus un termen de finalizare a lucrărilor de 5 ani, dar s-a prevăzut şi faptul că terenul preluat de la statul român nu poate fi trecut în domeniul privat al judeţului Braşov.

În cei doi ani, terenul în cauză a trecut prin patru operaţii cadastrale de dezmembrări şi alipiri, iar Consiliul Judeţean a făcut mai multe oferte de schimburi de terenuri. În aceste condiţii, în anul 2015, din cauza unor erori în anexa legii, Consiliul Judeţean şi Institutul Cartofului au descoperit că nu se pot încheia procese-verbale de predare-primire a terenurilor.

Previous Story

Brașov: Profesoara de sport a fost înmormântată, nepotul a fost arestat pentru 30 de zile

Next Story

Brașov. Cătălin Leonte: „Voi introduce pentru pensionari gratuitatea totală pe transportul în comun, aşa cum este la Bucureşti sau la Cluj”