„Domnule Ministru al Sănătății, dacă veţi veni la Braşov, veţi avea o surpriză. Una enormă! În Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, la secţia de chirurgie plastică, infecţiile nosocomiale nu mai au nici un secret. În secţia noastră noi avem capacitatea (şi o punem şi în operă!) de a identifica în procent de 100 % aceste infecţii”, Dr. Dan Grigorescu, medic în SCJUBv

Last Updated on februarie 10, 2016 Pe Facebook, 12106824_10200974731806332_7457883314297795388_n Dr. Grigorescu Dan, medic în SCJUBv i-a dat replica ministrului Sănătății care a acuzat sistemul spitalicesc din România că nu are capacitatea de a identifica toate infecțiile.
DREPT LA REPLICĂ DIN PARTEA SISTEMULUI SPITALICESC
Ministrul Sănătăţii din România, Dr. Patriciu Achimaş-Cadariu:
“Nu avem capacitatea de a identifica toate infectiile. (…) Situatia este de asa natura, ca in acest moment nu avem capacitatea de a pune in evidenta toate aceste infectii, in mod evident sunt probleme inclusiv cu contractul de management, lipsa personalului si a unor proceduri si a capacitatii. Sunt mult prea putini specialisti in Romania care sa poata sa puna in evidenta aceste infectii conform procedurilor standardizate din statele dezvoltate”.

Dr. Dan Grigorescu, medic în SCJUBv:
Dacă veţi veni la Braşov, veţi avea o surpriză. Una enormă! Veţi putea constata că aici, în chiar Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, sunteţi contrazis moment de moment, ceas de ceas, zi de zi. Şi încă de mult timp, cu mult înainte să declaraţi oficial că „România nu are capacitatea de a identifica toate infecţiile nosocomiale, una dintre cauze fiind lipsa personalului.”

Domnule Ministru, pentru noi, colectivul secţiei de chirurgie plastică, infecţiile nosocomiale nu mai au nici un secret din punct de vedere al identificării lor! În secţia noastră noi avem capacitatea (şi o punem şi în operă!) de a identifica în procent de 100 % aceste infecţii, făra a avea nevoie de personal suplimentar (deşi suntem crunt sub-normaţi), fără a avea nevoie de prevederi explicite în contractul de management al şefului de secţie cu managerul şi fără a avea probleme cu procedurile şi capacităţile, pentru că, pe unele le-am inventat şi aplicat noi, iar celelalte (capacităţile) există, doar că trebuie folosite la maximum.

Sunt convins că veţi fi şi mai surprins că pe tema asta mai facem şi cercetare ştiinţifică, parţial comunicată naţional. Am senzaţia că aţi intrat în această capcană, a comunicării unei informaţii care se vrea a avea caracter absolut, numai şi numai datorită celor care vă consiliază şi vă stabilesc subiectele de abordat în media. Şi care nu ştiu cât de profesionişti sunt!

Altfel nu v-ar fi lăsat să spuneţi că pentru punerea în evidenţă a acestor infecţii nu avem suficient de mulţi specialişti în România. Vă spun eu, nu este nevoie de epidemiologi pentru aşa ceva, e suficientă rigurozitatea aplicării de protocoale specifice de către colectivele de medici şi asistente din secţii. Şi de interesul manifest al şefilor de secţii din spitale pentru a sprijini şi , uneori, impune, această rigurozitate! Conştiinţa că se poate, conştiinţa că trebuie, conştiinţa că s-a terminat cu „lasă, că merge şi aşa!” Iar în ceea ce priveşte lupta cu infecţiile nosocomiale, să ştiţi de la noi, domnule Ministru, că nu de „echipe multidisciplinare” avem nevoie în primul rând, ci de circuite în spitale, fără de care pacienţii vor fi infectaţi, indiferent cât de mult respectăm celelalte reguli. Şi de multă disciplină, în cel mai simplu şi uman mod cu putinţă.

Observaţi că majoritatea cerinţelor pentru a aduce la nivel european (chiar şi la cel mai scăzut dintre ele) această bătălie nu au nevoie de fonduri? Sau, dacă chiar sunteţi dispus să cheltuiţi pentru rigurozitate, iniţiativă, inovare, conştiinţă, implicare, disciplină, (într-un cuvânt, în educaţia cadrelor medicale!) faceţi-o! Vă va costa infinit mai puţin decât să plătiţi salarii grase membrilor „echipei multidisciplinare” pe care nu o să-i asculte nimeni, chiar dacă vor patrula prin spitale cele 6-7 ore ale programului zilnic, încercând să convingă infecţiile nosocomiale să „stea liniştite la locurile lor” restul timpului până la 24!

Şi, deşi doriţi să ne lăsăm convinşi de faptul că „sistemul (sanitar) este finanţat corespunzător posibilităţii României din 2016 de a-l finanţa şi corespunzător sistemului de valori în funcţie de care împărţim din sacul comun”, vă mai fac o ultimă sugestie, bazată pe modul în care, chiar dumneavoastră acceptaţi că se duce lupta cu infecţiile nosocomiale, respectiv „conform procedurilor standardizate din statele dezvoltate”. Nu uitaţi că în aceste state această luptă este considerată a fi pierdută întotdeauna de sistemul sanitar de spital. Spun asta pentru că nu degeaba spitalele din aceste state sunt dezafectate/demolate după ce au funcţionat 30 de ani!

[ads2]

Cum suntem prea săraci pentru soluţii ieftine, nu vă rămâne, Domnule Ministru, decât să vă luptaţi, cu toate resursele de cadru didactic şi specialist în management de care sunteţi capabil, pentru a-i convinge, argumentat, pe ceilalţi colegi din Guvern, că a sosit momentul de a investi în spitale, ca formă supremă a investiţiei în popor. Prin planuri multianuale, multidecadale, cum or fi, dar să se înceapă odată!

Abia atunci nu voi mai conteni să vă recunosc meritele. Iar dacă ceea ce am propus va reprezenta un bun punct de pornire pentru o astfel de abordare, vă confirm că nu vă vom cere drepturi de autor, ci dorim doar să daţi întâietate construirii unui Nou spital al Braşovului, spital regional de urgenţă, cu voia Dumneavoastră, al patrulea pe lista de trei deja existentă.

Previous Story

Poliția Brașov: 36 de treceri de pietoni sunt cu probleme. Primăria Brașov: Nu există probleme la trecerile de pietoni. Pe cine credem? Vezi aici Video:

Next Story

Brasov: Târgul Internaţional de Carte şi Muzică – Libris la la Braşov Business Park