Brasov: Se scumpesc biletele RAT pentru a se construi Aeroportul? „Un bilet ar costa 6,5 lei, însă acum achită 2 lei”

Last Updated on ianuarie 29, 2016 Ieri a avut loc o întâlnire a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice din Brașov în care directorul de exploatare al RAT, Nicolae Spinean, a făcut câteva declarații îngrijorătoare:
98% din flota de autobuze şi troleibuze ar trebui trasă pe dreapta iar prețul unui bilet costă în mod real 6.5 lei.

„Vehiculele au vechime de 9-12 ani, ceea ce este enorm, iar din cauza stării precare a vehiculelor, costurile de întreţinere sunt mari. De altfel, dacă ar fi ca utilizatorii transportulului în comun să plătească integral călătoria, un bilet ar costa 6,5 lei, însă acum achită 2 lei. Diferenţa de 4 lei este subvenţie acordată de Consiliul Local”, a punctat directorul Regiei citat de bzb.ro.

98% din flota de autobuze şi troleibuze ale RAT Braşov are durata de viaţă expirată, iar din cauza vechimii acestora în zilele geroase au fost mari probleme, după cum a precizat directorul. Chiar dacă autobuzele şi troleibuzele nu mai corespund, 200 dintre acestea trebuie să iasă zilnic în cursă pentru a fi onorat contractul de servicii încheiat cu Primăria Municipiului Braşov.

Acesta a precizat că este imperios necesară reînnoirea parcului auto al RAT Braşov, iar o şansă ar fi accesarea unei finanţări europene din noul exerciţiu financiar.

Cu banii nerambursabili pot fi cumpărate însă doar autobuze electrice, lucru ce naşte alte probleme. „Există o axă europeană de finanţare prin proiecte europene, «Green City», iar noi avem în plan ca prin acest program să cumpărăm 40 de autobuze electrice. Totuşi, pentru astfel de vehicule este nevoie şi de o infrastructură specială, pentru că nu poţi ţine un autobuz electric afară, când sunt minus 30 de grade Celsius. Trebuie construite hangare şi spaţii închise pentru încărcarea acumulatorilor”, a explicat Nicolae Spinean.

[ads2]

Primarul Brașovului a declarat recent că a achitat creditul BERD prin care a achiziționat autobuzele de la RAT. Cum gradul de îndatorare a orașului a scăzut, George Scripcaru a spus că va lua un credit pentru construcția Aeroportului.

În acest caz nu vor mai fi bani pentru autobuze. Dacă se vor cumpăra autobuze „clasice” trebuie un nou credit iar în acest caz nu se va mai putea lua un credit pentru aeroport. Dacă se vor accesa fonduri europene pentru cumpărarea de autobuze electrice este nevoie de bani pentru infrastructură și pentru alte autobuze. Cele 40 de autobuze electrice nu pot acoperi necesarul de „98%” dintre autobuze care trebuie trase pe dreapta.

În aceste condiții, Primăria are de gând să scumpească biletele RAT până la 6.5 lei, atît cât a spus directorul RAT că este în mod real?

Ce alegem, autobuze noi cu bilet de 2 lei pe călătorie sau Aeroport?

Previous Story

Accident Brasov: „Iluminatul nu functiona, doua masini au zburat efectiv peste sensul giratoriu rupand toate indicatoarele si semnele de circulatie de pe el”

Next Story

FC Brasov se desfiinteaza? Ioan Neculaie a fost arestat pentru evaziune fiscală în care a implicat și clubul de fotbal