Amintiri din Brasov: Vila Kertsch (pe care se va construi Modaromul) si fostul Palat de Finante (Primaria de azi), pe la 1890

Last Updated on octombrie 9, 2015 Știai că … Neagoe, Ioan (1849-1910), doctor în medicină şi chirurgie, se stabileşte la Braşov între 1881 — 1883 și a fost medic de cale ferată pe li­nia Braşov-Apaţa? El s-a născut în Sebeş-Alba la 1 ianuarie 1849. A urmat liceul la Blaj şi universitatea la Viena.

Promovat în 1877 doctor în medicină şi chirurgie, se stabileşte la Braşoviar în 1884 se muta la Bucureşti, la spitalul Colentina, fiind numit şi profesor de igienă la Liceul Matei Basarab.

În vremea cât a stat la Braşov, a colaborat la Gazeta Transilvaniei şi a semnat, alături de I. Slavici, Manole Diamandi şi alţi cărturari, apelul Către publicul român şi Programul ziarului Tribuna din Sibiu. S-a speciali­zat în studiul pelagrei, întreprinzînd în acest scop călătorii în Italia, Franţa şi Spania. Printre, lucrările sale ştiinţifice se înscriu : Avortul și urmările lui, Buc, 1885 ;

Memoriu asupra fricţiunilor mercuriale apli­cate contra tabesului dorsal progresiv, Buc, 1895 ; Capitala noastră. Studii igienice, Buc, 1902 ; Pelagra şi administraţia noastră, Buc. 1906 ; kstratto del raporto ufficiale al ministero dely Interno della Rumania sulla pelagra in Italia, Treviso, 1895 etc.
[ads2]

A fost un om de cultură, legat de valorile spirituale ale poporului român. El semnează, la Braşov, certi­ficatul medical al lui Ciprian Porumbescu, cînd tînărul profesor pleacă în Italia să-şi îngrijească sănătatea.

foto: forum-brasov.ro
Vila Kertsch (pe care se va construi Modaromul) si fostul Palat de Finante (Primaria de azi). foto: forum-brasov.ro
Previous Story

Brasov: Zilele muntelui Tîmpa sînt sarbatorite la … Mall-ul Coresi

Next Story

Tell me yours, and I’ll keep it