Brasov: „Amural“, primul festival al artelor vizuale din România care va transforma promenada După Ziduri în cel mai animat loc din oras

Last Updated on iulie 22, 2015 AMURAL, primul festival dedicat artelor vizuale contemporane din România, va transforma, la începutul lunii septembrie, promenada După Ziduri în cel mai animat loc din Brașov, ocupând fortificațiile medievale, pădurea Warthe și pârâul Graft. Festivalul se va desfășura în perioada 4-6 septembrie, au informat marți, într-o conferință de presă, Răzvan Pascu, inițiatorul festivalului și Carmen Smaranda, unul dintre organizatori.

Festivalul a plecat de la dorința noastră de a avea un spațiu în care să ne manifestăm și să aducem diverși artiști la Brașov. (…)Festivalul este centrat în jurul proiecțiilor 3D, pe monumentele de După Ziduri. AMURAL este manifestul nostru și încercarea de a muta arta din galerii și din muzeu, în spațiul public” , a declarat Răzvan Pascu, citat de agerpres.ro

zaza

La rândul ei, viceprimarul Brașovului, Adina Durbacă, a precizat că ideea acestui festival a fost îmbrățișată de municipalitate pentru că este primul eveniment de gen care se desfășoară la nivel național și care creează o dimensiune culturală care poate aduce mulți turiști la Brașov, un eveniment creat de tineri, care vine dinspre comunitate spre autorități.

“Eu cred că acest eveniment ar sprijini candidatura Brașovului la Capitală Culturală Europeană în anul 2021 și de aceea fac apel și la brașoveni să participe în număr cât mai mare la acest Festival care se desfășoară pentru prima dată în România”, a punctat Adina Durbacă.

Evenimentul va avea în centru cea mai recentă formă de artă urbană-video mapping-ul (proiecțiile 3D), alături de artele confirmate — ilustrație, fotografie, desing grafic, film și animație. Li se vor alătura instalațiile de lumină, concertele și evenimentele speciale.

În cadrul Festivalului, publicul va avea acces la trei expoziții permanente, în Turnul Alb (ilustrație), în Turnul Negru (fotografie) și în Turnul Porții Ecaterina (design grafic). De asemenea, vor fi organizate două expoziții-dezbatere “Design grafic centenar în Gazeta de Transilvania”, în colaborare cu Muzeul Casa Mureșenilor și “Brassai-fotograful suprarealiștilor”, în colaborare cu Muzeul de Artă.

Programul va fi completat de artiștii urbani care vor picta fațada Cinematografului Popular.

Odată cu venirea nopții, în zilele de festival va avea loc video-mapping pe monumente. Proiecțiile video vor fi realizate pe Bastionul Graft, pe zidul cetății, pe Turnul Negru, pe coroanele copacilor și în multe alte locuri. Dan Perjovschi, ilustratorul român, va avea și el un live performance ce va fi proiectat pe zid, făcând posibilă pictura în locuri altfel interzise.

Ca parte contemporană, muzica va completa atmosfera specială a festivalului. Ziua, prin pădurea de După Ziduri, elevii și studenții de muzică clasică vor susține mici concerte surpriză pentru trecători, iar fiecare seară se va încheia tot cu muzică live.

Prima seară de festival va fi deschisă de cel mai cunoscut proiect audio-vizual din România, Silent Strike și Dan Basu (Silent Bass).

Previous Story

Brasovul, cel mai vizitat oras de turisti in Regiunea Centru

Next Story

Video Brasov: Covrigi, pizza si pateuri cu salam expirat la o covrigarie de pe Republicii