Brasov: „Caravana Artei si Mestesugului” in Piata Sfatului, in acest weekend

Last Updated on mai 30, 2015

În Piața Sfatului din Brașov are loc in acest weekend, „Caravana artei şi meşteşugului”, eveniment organizat de Asociaţia „Breasla Meşteşugarilor din Transilvania”.

România devine, prin această caravană, a treia țară din lume, după Iran și Portugalia, care celebrează Ziua Mondială al Artei şi Meşteşugurilor (World Handicrafts Day), marcată de către UNESCO pe data de 10 iunie, data de înfiinţare a Consiliului Mondial al Meşteşugarilor (World Crafts Council).

Caravana include la Brașov un Târg meșteșugăresc cu ateliere de prezentare și demonstrații, dar și două expoziții stradale: Nicu Cocioarvă – Icoane în straie românești; Porțile secuiești – patrimoniu și identitate, anunță mytex.ro

Expoziția „Icoane în straie românești” a artistului Nicu Cociorva s-a născut  în urma observării unei vechi biserici de lemn, care avea la baza turlei o construcție hexagonală din tablă. Reflectarea razelor de soare pe tabla ruginită a provocat un impact vizual nemaipomenit.

Din perspectiva artistului Cociorva, strălucirea icoanelor de pe acea biserică nu venea neapărat din bogația materialelor care o alcătuiau, ci mai mult dintr-o exprimare simbolistică a ei. Aceasta a fost ideea de bază de la care a fost concepută expoziția de icoane „altfel”. Sfinții aparțin exclusiv lumii religioase, devenind simboluri autentice ale spiritualității creștine.

O icoană poate „creștina” într-o simbolistică universală laicul, profanul. Poate prezenta și o legătură conturată între sacru și profan. În această idee, artistul a dorit îmbrăcarea sfinților cu straie populare si nu cu aur sau argint. Materialele folosite în expoziție sunt simple/primare: lemn, argilă, metal, pietre, sârmă, hârtie, ambalaje sau alte produse reciclabile. Efectul coloristic este dat în mare parte de bogăția și frumusețea motivelor populare românești inserate, din frânturi de veșminte autentice.

Previous Story

Brasov: Festivalul „Un’te duci tu mielule?” la Bran, in acest weekend.

Next Story

Brasov: 50 de autobuze noi care sa circule spre Poiana din 5 in 5 minute