Brasov: Sagunistii vor sa-si ridice premiile concursului organizat de NASA dar au nevoie de 15.000 de euro. Cine poate sa-i ajute?

Last Updated on aprilie 29, 2015 Pentru staţiile spaţiale proiectate, braşovenii au câştigat două premii II, un premiu III şi patru menţiuni.

Este al doilea an când Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” participă la concursul internaţional „NASA Space Settlement Design Contest”. Anul acesta, nouă echipe formate din elevi de gimnaziu au concurat cu alte 2.700 de grupuri din întreaga lume pentru desemnarea celei mai bune comunităţi spaţiale construite.


Creativitatea le-a adus recunoştinţă

Din fericire, şapte din echipele şaguniştilor au şi câştigat: au obţinut două premii de locul II, unul pentru locul III şi patru menţiuni.

„Eu am participat la acest concurs cu un proiect ce reprezintă o colonie în spaţiu, care va orbita în jurul satelitului Europa lui Jupiter, unde vor trăi oameni”, a explicat Mihai Alexandru Bâscă, elev în clasa a VII-a, la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” şi câştigător în cadrul concursului pentru rttbrasov.ro.

Pe nava proiectată de Maria şi de încă patru colege de-ale sale vor fi primiţi mai întâi tinerii, care vor fi supuşi unor teste fiziologice şi psihice.

Astfel, doar cei apţi şi cei cu vârsta de până la 60 de ani vor putea urca pe naveta spaţială. Excepţii vor face minţile luminate ale omenirii, chiar dacă vor fi trecute de această etate.

„Proiectul nostru este Columbus şi este o staţie sub forma unui modul din Coloana Infinitului, construită de Constantin Brâncuşi. Acest modul constă în patru sfere locuibile şi două motoare. Anul acesta am pus accent pe societate şi pe viaţa omului acolo în spaţiu, într-un fel chiar cred că am meritat locul II”, a precizat astăzi, Maria Suciu, elevă în clasa a VII-a, la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”.

Au nevoie de sponsori

Cele trei echipe câştigătoare de premii ar trebui să meargă la Conferinţa Internaţională de la Toronto, care va avea loc pe 15 mai.

Până atunci, este nevoie de mobilizare pentru a se strânge cei 15.000 de euro, necesari pentru transport şi cazare. Copiii aşteaptă în continuare sprijinul unor sponsori.

„Având în vedere că nu există o susţinere financiară din partea Ministerului, este normal să ne dorim ca aceşti copiii care au câştigat premii deosebite pentru ţară, dar mai ales pentru comunitatea braşoveană, să participe la conferinţa, unde pe lângă premiere, vor mai fi două competiţii: una de postere şi una academică”, a precizat marţi, Carmen Tănăsescu, profesor de fizică la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” şi coordonatorul echipelor.

Anul trecut, şaguniştii au câştigat primele două locuri ale concursului organizat de agenţia responsabilă cu programul spaţial public al Statelor Unite ale Americii. După jurizare, aceştia au mers la Los Angeles, unde s-au întâlnit cu astronauţii bazei, care le-au împărtăşit din experienţele lor. ​

Previous Story

Brasov: Moastele Sfantului Calinic de la Cernica ajung la Biserica Ortodoxa „Sfintii Imparati Constantin si Elena”

Next Story

Brasov: Hotii care au spart o banca in 37 de secunde, in Racadau, au fost arestati