Cetatuia Brasovului va intra in proprietatea orasului. Negocierile cu SIF Transilvania au fost incheiate

Last Updated on martie 6, 2015 Primăria Braşov va deveni proprietar pe Cetatuia Braşovului, după ce negocierile cu proprietarul, SIF Transilvania, au fost încheiate.

Acţionariatul societăţii evaluase iniţial cetatea la 5,2 milioane de euro, însă acest preţ, propus în iulie 2013, a fost considerat exagerat de către municipalitate, astfel că cu timpul suma a mai fost ajustată.

Adunarea Generală a Acţionarilor SIF va avea loc în aprilie, iar în schimbul Cetăţii, SIF va primi mai multe terenuri aflate acum în proprietatea municipalităţii.

Doi ani de negocieri
Consiliul Local Braşov şi-a exercitat dreptul e preemţiune pentru cumpărarea Cetăţuii de pe Dealul Straja, după ce atât Ministerul Culturii, cât şi Consiliul Judeţean Braşov nu şi-au exprimat acest drept tocmai că Primăria îşi exprimase intenţia de a prelua monumentul şi a-l renova, anunta bzb.ro
Negocierile pentru cumpărarea Cetăţii au durat aproape doi ani, iar preţul scăzuse cu timpul la 3,8 milioane de euro (16,92 milioane de lei).  Cu ani în urmă, a fost făcută şi o evaluare pentru reabilitarea cetăţii, suma estimată în acest sens fiind de 3,5 milioane de euro.
10968518_572890022846747_6436854069575563031_n
Cetatea a intrat în circuitul turistic în 1982 fiind administrată atunci de Oficiul Naţional de Turism (ONT). ONT s-a privatizat după 1990 şi s-a divizat în Postăvarul SA şi Poiana SA, care au preluat unităţile turistice şi de cazare din imobilele de patrimoniu din Braşov, printre care şi Cetatea Braşovului.
Cetatea este acum lăsată de izbelişte
În ultimii ani, nu s-au mai făcut lucrări de întreţinere decât limitat, astfel încât zona exterioară a zidurilor este astăzi degradată.

Mai mult de jumătate din tencuiala zidului exterior este complet distrusă, iar cea care se menţine e deteriorată de instalarea igrasiei.
Există fisuri masive în zonele fără tencuială, în câteva situaţii zidul fiind efectiv străpuns. Suprafeţe extinse de zidărie (cărămidă), chiar şi la baza fortificaţiei sunt dislocate, ceea ce afectează structura de rezistenţă. Mai mult, după vijelia de la finele lunii ianuarie, mai multe ţigle au picat de pe acoperiş şi cum unitatea de alimentaţie publică din incintă a fost închisă, nimeni nu se mai ocupă de reparaţii.
Totodată, după dispariţia reflectoarelor care luminau obiectivul (cele dinspre strada Lungă), acum au început să dispară şi alte obiecte decorative din fier, spre exemplu, unul dintre tunurile ornamentale a rămas doar cu ţeava de metal.
Previous Story

Amintiri din Brasov: Parcul Central, 1949

Next Story

Amintiri din Brasov: Piata Sfatului, anii ’70