Amintiri din Brasov: Piata Sfatului, anii ’70

Last Updated on iunie 13, 2015 Morres Hermann (1885-1971), pedagog, pictor, compozitor, s-a născut în Braşov, fiind fiul învăţătorului Wilhelm Morres.

După ce şi-aluat bacalaureatul în localitatea de origine, a urmat cursurile Academiei de arte plastice din Budapesta obţinand în    1908,    diploma    de    profesor.

Revenit    la    Braşov, ocupa catedra de desen la şcoala germană de fete, unde-şi desfăşoară activita­tea pînă în 1948, cînd se pensionează.

Paralel cu munca didactică, s-a dedicat picturii şi muzicii, investigînd o arie tematică variată. El a realizat peste 300 de picturi, în cadrul cărora se remarcă preferinţele autorului pentru peisaje şi portret.

A participat la mai multe expoziţii de artă orga­nizate la Braşov, Bucureşti, Ploieşti, Budapesta şi în alte oraşe, în evoluţia sa artistică se disting etapele : naturalista-impresionista — pînă în 1928 ; expresionistă — pînă în 1945 şi realistă — pînă în 1966.

Altă pa­siune a lui Morres  a fost muzica, domeniu în care s-a afirmat prin mai multe compoziţii pentru pian şi prelucrări corale. In concepţia sa, nu a aşe­zat niciodată o graniţă rigidă între cele două arte, pe care le-a cultivat o viaţă întreagă, ci dimpotrivă, socotea că cele mai frumoase opere le-a creat atunci cînd a descoperit „că şi arta plastică poate însemna ritm, ca şi poezia şi muzica”. (foto: delcampe.net)

412_001

Previous Story

Cetatuia Brasovului va intra in proprietatea orasului. Negocierile cu SIF Transilvania au fost incheiate

Next Story

(Video) In Poiana Brasov s-a schiat foarte bine chiar si in prima zi de primavara