(Video) Welcome to Brasov – Time-lapse

Last Updated on februarie 18, 2015 Stiai ca … Meţianu, Ioan (1828—1916), arhiepiscop şi mitropolit, s-a născut în Zărneşti, jud. Braşov?

După ce face clasele elementare în comuna na­tală, urmează studiile gimnaziale la Braşov şi Cluj, iar cele teologice în Sibiu. După terminarea lor, este protonotar al Branului, apoi preot la Rîşnov. Urcă toate treptele ierarhiei ecleziastice, fiind ales în 1874 vicar episcopesc şi preşedinte al consistorului din Ora­dea, iar în 1875 episcop la Arad.

A luat parte la Conferinţa naţională din 1861, la fondarea „Astrei”, la Congresul naţional din 1863, precum şi la dieta din Cluj, din 1865. A sprijinit învăţămîntul, creînd şcoli la sate şi sa preocupat de asigurarea lor cu învăţători. O atenţie deose­bită a acordat şcolilor confesionale, organizînd Institutul pedagogic-teologic şi aducînd îmbunătăţiri radicale în activitatea preparandiei din-Arad. In 1877 a înfiinţat cu mijloace proprii tipografia diecezană în ace­eaşi localitate, iar în 1889, tot la stăruinţa lui, s-a deschis o şcoală ro­mână pentru fete. A fost iniţiator al mai multor fonduri de ajutorare, nă­zuind ca pe această cale să creeze condiţii materiale pentru înfiinţarea unui gimnaziu românesc la Arad. După moartea lui Miron Romanul, a fost ales mitropolit al Bisericii greco-romane din Transilvania şi Ungaria.

Previous Story

Amintiri din Brasov: Strada Republicii si vila Kertsch, anii ’20

Next Story

Video Brasov: Misterele Canionului Sapte Scari. De ce este unic fabulosul canion, desprins acum milioane de ani dintr-o mare si vizitat de dinozauri