Amintiri din Brasov: Strada Muresenilor, 1910

Last Updated on februarie 19, 2015 Stiai ca … Minea, Ilie (1881 — 1943), istoric şi pedagog, s-a născut în comuna Turcheş (Săcele) jud. Braşov?

A urmat gim­naziul românesc din Braşov, pe care l-a terminat în 1900, apoi Uni­versitatea din Budapesta, unde şi-a luat doctoratul în istorie cu lucrarea : Contact maghiaro-bulgaro-român pe timpul lui Ludovic d’Anjou.

După ce a fost profesor secundar vreme de cîţiva ani la liceele din Caransebeş şi Giurgiu, apoi bibliotecar la Arhivele Statului, în capitală, se stabi­leşte la Iaşi, devenind, din 1922, titularul catedrei universitare pe care o deţinuse, A. D. Xenopol.

Activitatea ştiinţifică a profeso­rului Minea rămîne înscrisă, în bună măsură, în revista Cercetări istorice, publicaţie de istorie românească, a cărei apariţie regu­lată a fost asigurată adesea din salariul său de profesor. Este autorul a mai multor studii şi monografii. Printre operele de căpetenie cităm : Principatele Române şi politica orientală a împăratului Sigismund; Despre Dimitrie Cantemir, omul — scriitorul — domnitorul, Iaşi, 1926 ; Istoria românilor de la moartea lui Ştefan cel Marc pînă la sfîrşitul lui Mibai Viteazul; Letopiseţele moldoveneşti scrise slavoneşte, /aşi, 1925: Din istoria culturii româneşti. Lecţii ţinute la Universitatea din Iaşi, Iaşi, 1935 ş. a.

215_001

Previous Story

Video Brasov: Misterele Canionului Sapte Scari. De ce este unic fabulosul canion, desprins acum milioane de ani dintr-o mare si vizitat de dinozauri

Next Story

Video Brasov: Noi locatari, la Zoo. Trei pui de tigru au fost adusi de la Calarasi