Amintiri din Brasov: Piata Sfatului, anii ’60

Last Updated on februarie 9, 2015 Stiai ca … Mattis — Teutsch, Hans, (1884— 1960), pictor, sculptor şi grafician, s-a născut în Braşov, la 13 august 1884?

A terminat şcoala de silvicul­tură din localitate, continuîndu-şi a-poi studiile la Academia regală din München şi la Academia de arte de­corative din Budapesta. Intre 1906— 1908 vizitează Parisul, iar mai tîrziu se întoarce definitiv în oraşul natal, devenind profesor la Şcoala de arte şi meserii.

Ciclul de Flori sufleteşti constituie un moment de­finitoriu al personalităţii sale creatoare, dezvăluind un stadiu avan­sat de maturitate artistică. A organizat expoziţii la Bucureşti, Roma, Berlin, Chicago, care au stîrnit un larg interes public pentru opera sa.

Expoziţia pe care a deschis-o la Bucureşti în 6 aprilie 1929 în compania M. Pătraşcu, a lui Marcel Tancu şi Corneliu Mihăilescu a constituit pentru artistul braşovean un prilej de adîncire a schimbului de idei cu grupul de avangardă din jurul Contemporanului lui Ion Vinea. Expozi­ţia personală deschisă la Bucureşti în 1957 a fost ultima sa manifestare publică.

865_001

Previous Story

Amintiri din Brasov: Strada Republicii, 1987

Next Story

Video Brasov: Biserica Neagra – filmare aeriana