Amintiri din Brasov: Parcul Central, 1949

Last Updated on februarie 26, 2015 Stiai ca … Moroianu, George (1870—1945), economist, publicist şi om politic, s-a născut în Satulung, jud. Braşov?

Primele studii le-a făcut în comuna natală şi în Braşov, urmînd apoi cursurile Institutului superior de comerţ din Anvers şi Şcoala de ştiinţe politice din Paris.

Şi-a luat doctoratul în ştiinţele economice şi financiare, în anul 1897, la Universitatea din Turingen.

 

Din 1898, după trecerea sa în România, a lucrat timp de 20 de, ani la Ministerul de industrie şi comerţ, îndeplinind diferite funcţii : consul la Londra, ataşat comercial în Austria, Germania, Elveţia, Italia şi Ru­sia, în 1918, ca reprezentant al românilor din Transilvania, şi-a desfăşurat activitatea la Ministerul de propagandă din Londra.

In acelaşi an este nu­mit membru al Comitetului unităţii naţionale din Paris, iar în ianuarie 1919, devine consilier tehnic al delegaţiei române pentru Conferinţa de pace din Paris.

După Unire, a fost secretar de stat pentru afacerile externe pe lîngă peşedinţia Consiliului dirigent. In anul 1921 a fost numit profesor de economie politică la Academia de înalte studii comerciale şi industriale din Cluj, funcţie pe care a deţinut-o pînă în 1939, cînd, pensionîndu-se, se retrage la Braşov.

A desfăşurat în ţară şi străinătate (Franţa, Belgia, Germania şi Anglia) o bogată activitate politică şi publicistică pentru drepturile românilor transilvăneni şi pentru înfăptuirea statului naţional unitar. (foto: delcampe.net)

rereytyt

 

 

Previous Story

Brasov: Ceasul din turnul Casei Sfatului implineste 125 de ani. Citeste-i povestea aici:

Next Story

Cetatuia Brasovului va intra in proprietatea orasului. Negocierile cu SIF Transilvania au fost incheiate