Prin Brasov. In Piata Unirii

Last Updated on octombrie 30, 2014

Stiai ca … Ioan Bogdan (1864—1919), peda­gog, istoric şi slavist, s-a născut la 25 iulie 1864, în Scheii Braşovului?

El a urmat cursurile gimnaziului românesc din Braşov, apoi Şcoala normală supe­rioară şi Facultatea de litere din Iaşi.

In urma străduinţelor depuse de B. P. Has-deu şi I. Bianu, în anul 1887, obţine o bursă de studii la Univer­sitatea din Viena, unde, pe lingă cursurile de limbă paleoslavă, urmea­ză şi cele de paleografie şi diplo­matică latină. Din anul urmator, îşi continuă studiile de specializare la Petersburg şi definitivează două lucrări începute la Vie­na : Citeva manuscrise slavo-române din Biblioteca imperiala de la Vie­na şi Cinci documente istorice slavo-române din arhiva Curţii imperiale din Viena, ambele publicate în Analele Academiei Române din 1889.

Multe din documentele pe care le-a folosit au fost des­coperite de el însuşi în arhivele ruse şi polone. Printre principalele lui lucrări se numără: Vechile cronici moldoveneşti pînâ la Ureche, Buc, 1891 ; Documente si regeşte privitoare la relaţiile Ţării Româneşti  ca

Braşovul şi Ungaria în sec. XVI şi XVII, Buc, 1902 ; Documente pri­vitoare la relaţiile Ţării-Româneşti cu Braşovul şi cu Ţara Ungurească în sec. XV şi XVI. Buc, 1905 ; Documentele lui Ştefan cel Mare, Buc, 1913 ş. a.

thatfernwehfeeling
foto: thatfernwehfeeling

Previous Story

Brasov: Cremaliera de la Cetatea Rasnov va fi inaugurata in decembrie de Mos Craciun

Next Story

Prin Brasov. Dupa Ziduri :)