NEDREPT: Maternitatea Brasov este unitate de interes regional, dar e finantata de Guvernul Victor Ponta ca un spital comunal

Last Updated on august 29, 2014

Conducerea Spitalului de Spi­ta­lu­lui Clinic de Obstetrică Ginecologie „Dr. I.A. Sbârcea”, cum se numeşte o­fi­cial Maternitatea braşoveană, cere spri­jinul Instituţiei Prefectului Braşov, pen­tru a obţine finanţarea adecvată ca­zu­rilor complexe pe care colectivul de a­ici le rezolvă, cazuri venite nu doar din tot judeţul, ci şi din judeţele limi­tro­fe.

maternitate

Problema ridicată încă de acum şa­se luni, cea a majorării costului pe caz rezolvat şi încadrării Spitalului Cli­nic de Obstetrică Ginecologie „Dr. I.A. Sbar­cea” în categoria unităţilor de in­t­­e­res regional, a fost din nou dis­cu­ta­tă de către re­prezentanţii instituţiei, în ca­drul şedinţei Comisiei de Dialog So­ci­al.

Con­ducerea spitalului şi sindicatul spun că instituţia îndeplineşte toate con­diţiile pentru a primi 1.600 de lei pen­tru un caz rezolvat, faţă de 1.380 cât primeşte acum, însă acordarea fi­nan­ţării adecvate complexităţii ca­zu­ri­lor rezolvate se amână de la o lună la al­ta.

„Acum un an şi jumătate a a­pă­rut modificarea de plată a spi­ta­le­lor, prin ordin de ministru, iar în ju­deţ­ul nostru au fost luate în calcul pen­tru majorare doar celelalte spi­ta­le clinice; Spitalul Jude­ţean şi cel de Copii. De atunci încer­căm să «upgradăm» şi finanţarea instituţiei noas­tre. Ne aflăm între cele 18 ma­ter­nităţi de gradul III din ţară şi sun­tem încadraţi totodată la ca­te­go­ria 2M ca unitatea sanitară spi­ta­li­ceas­că. Suntem însă singura dintre a­ces­tea care este în continuare în­ca­dra­tă la 1.380 de lei. Toate cazurile care vin la Braşov din alte judeţe, dar şi din localităţi mai îndepărtate, pre­cum Rupea sau Făgăraş, sunt com­plicate”, a declarat Mircea Preda, ma­na­gerul Maternităţii. Unitatea sa­mi­ta­ră are o capacitate de 271 de paturi şi un grad de ocupare în medie de 75%. 13% dintre cazuri provin din a­fa­ra judeţului Braşov.

Tratament de 50.000 de lei, plată: 1.380 de lei

Maternitatea are contracte cu 14 spi­tale care trimit la Braşov cazurile ce­le mai dificile, atât ca sarcină şi naş­te­re, cât şi de neonatologie.

Cu toate a­ces­­tea sumele de care beneficiază pe caz rezolvat sunt mai mici decât cele pri­mite de spitalul din Sfântu-Gheor­ghe de exemplu, care primeşte 1.440 de lei pe caz rezolvat.

Sunt cazuri com­plex­e tratate la Braşov, a căror re­zol­va­re ajunge şi la 50.000 de lei.

„Terapia In­tensivă la Neonatologie este fo­lo­si­tă la 100% din capacitate, iar cos­tu­ri­le acolo sunt foarte mari. Există pre­maturi care stau 30-40 de zile în spi­tal şi îngrijirea lor pentru a-i a­du­ce la o stare deplină de sănătate şi de dez­voltare normală costă foarte mult. Cazurile venite din afara Br­a­şo­vului sunt dintre cele mai com­plex­e, implicând cheltuieli mari, că de aceea le şi trimit la noi, fiindcă doar aici se pot rezolva”, a explicat dr. Preda.

Cele mai cunoscute astfel de ca­zuri realizate la Maternitatea Braşov în ul­ti­ma perioadă sunt cel al siamezelor năs­cute la începutul acestei luni, dar şi cel al cvadrupleţilor veniţi pe lume în ia­nuarie. Recent, la maternitatea bra­şo­vea­nă a fost amenajat, printr-un proiect e­uropean, un ambulatoriu modern, ofe­rind servicii de ginecologie, on­co­lo­gie, infertilitate şi contracepţie, mo­ni-­to­r­i­zare materno-fetală şi neonatologie Braşov.(sursa: mytex.ro)

„20 de asistente au trecut exa­me­nul de grad principal, în urma că­ruia pot primi între 100 şi 200 de lei în plus la salariu, dar nu pri­mesc banii. Cum leafa lor este de a­prox­imativ 1.300 de lei pe lună, a­ceşti bani contea­ză. La celelalte spi­tale, această înca­dra­re s-a făcut încă din iunie”, a explicat Paraschiva Ba­lint, lider de sindicat, Şi acest aspect s-ar rezolva prin încadrarea Spitalului Cli­­­­nic de Obstetrică Gineco­logie „Dr. I. A. Sbârcea” în categoria uni­tăţilor de in­teres regional.

Previous Story

Amintiri din Brasov: In asteptarea tramvaiului, in Parcul Central de astazi

Next Story

Se asfalteaza „scurtatura” dintre Brasov si Focsani