Guvernul Ponta retrage Brasovului fondurile europene promise in primavara, pentru repararea a patru drumuri judetene

Last Updated on iulie 21, 2014

Promisiunea neonorată a Cabinetului Ponta condamnă astfel drumurile DJ 730 de la Şirnea – limită jud. Argeş, DJ 103 din zona Perşani, DJ 101 Rîşnov – Glăjărie şi drumul de legătură între Dumbrăviţa şi Satul Nou 

guvern

Guvernul retrage Braşovului fondurile europene promise în primăvară, pentru repararea a patru drumuri judeţene. Banii, care rămăseseră din Axa 2 a Programului Operaţional Regional, vor fi redirecţionaţi către spitale. CJ a avut oportunitatea de a accesa aceşti bani, a lansat licitaţiile pentru desemnarea unor constructori care să se ocupe de reparaţii, însă se pare că banii nu vor mai veni.

„Am aflat telefonic că aceste fonduri au fost distribuite de la Guvern către spitale, dar încă nu avem procesul verbal de la Hotărîrea de Guvern, ca să ştim exact unde vor fi distribuiţi banii”, a declarat şeful Compartimentului de Drumuri din cadrul Consiliului Judeţean Braşov, Nicolae Blaga.

Pentru reparaţii capitale sau modernizări, CJ a avut în vedere, în această primăvară, 4 drumuri din judeţ, care au o importanţă turistică. Este vorba despre DJ 730 de la Şirnea – limită jud. Argeş, DJ 103 din zona Perşani, DJ 101 Rîşnov – Glăjărie şi drumul de legătură între Dumbrăviţa şi Satul Nou. 

4 drumuri rămîn fără banii de modernizare 

DJ 730, care face legătura din DN 73, cu satul Şirnea din Fundata şi limita judeţului Argeş, este o arteră folosită de cei care vor să meargă, de exemplu, la peştera Dîmbovicioara. Drumul, cu o lungime de 4,7 kilometri, pe teritoriul judeţului Braşov, nu a mai fost reparat de 20 de ani. Consiliul Judeţean a estimat, în primăvară, că pentru modernizarea lui ar fi nevoie de la 8,44 milioane de lei (1,89 milioane de euro).

Un alt drum propus pentru investiţii cu fondurile rămase din axa 2 a POR a fost DJ 103 Părău – Grid – Perşani, pe o lungime de 1,6 kilometri. Drumul este, în prezent, doar pietruit sau, pe unele porţiuni, numai cu pămînt, iar CJ estimase că ar avea nevoie de 1,72 milioane lei (aprox. 390.000 de euro) pentru a-l moderniza.

Un al treilea drum inclus pe lista modernizărilor cu aceste fonduri era DJ 101, de la Rîşnov spre unitatea militară din zona Glăjăriei. Drumul are 9 kilometri şi a fost reabilitat pe o mică porţiune, anul trecut, de primăria Rîşnov, în parteneriat cu CJ. Lucrările care au rămas de făcut au fost estimate la 16 milioane de lei. (sursa: Monitorul Expres)

Cel de al patrulea drum avut în vedere pentru investiţii cu fonduri europene este cel care face legătura între Dumbrăviţa şi Satul Nou. Artera de 5 kilometri ar fi avut nevoie de aproximativ 4,9 milioane lei. 

Banii de la stat ajung doar pentru semnalizarea rutieră 

CJ îşi pusese speranţele în aceste fonduri, avînd în vedere că banii de la Guvern primiţi în acest an, nu sînt suficienţi pentru investiţii majore în drumuri. Bugetul primit de Consiliul Judeţean în acest an, din fonduri de la bugetul de stat, avînd ca destinaţie întreţinerea şi repararea drumurilor judeţene din Braşov a fost de 6,4 milioane lei. Suma nu acoperă decît lucrările pentru semnalizarea rutieră a drumurilor judeţene, după cum spune Nicolae Blaga, de la Compartimentul de Drumuri, în condiţiile în care judeţul Braşov are o reţea de drumuri de 805,140 km km, aflate în administrarea CJ. Din totalul de 6,4 milioane lei, în jur de 3 milioane lei au fost folosiţi în sezonul rece, pentru deszăpezire.

Previous Story

Brasov: O veste buna, targul de carti are loc si astazi in Piata Sfatului

Next Story

Parcarea supraterana din Poiana Brasov incepe sa prinda contur