Cetatuia Brasovului, inchisa daca nu va fi vanduta in aceasta vara!

Last Updated on iulie 22, 2014

SIF Transilvania spune că dacă transferul de proprietate nu se va face în această vară, ar intenţiona să închidă Cetatea, după care să o scoată la licitaţie.

cetatea

Cetatea Braşovului, obiectiv aflat în administrarea companiei Aro Palace, îşi va schimba proprietarul în acest an. Cel puţin aşa dă de înţeles primarul Braşovului, George Scripcaru. „Suntem în faza finală a evaluării Cetăţii Braşovului. Cei de la Aro Palace ne-au făcut o ofertă, dar am angajat şi noi evaluatori pentru a vedea dacă lucrurile sunt aşa cum au fost expuse de ei”, a explicat Scripcaru.

La rândul său, Mihai Fercală, directorul executiv al SIF Transilvania, acţionarul majoritar al companiei Aro Palace, a declarat că „dacă Consiliul Local, cel care şi-a prezentat opţiunea de cumpărare a acestui obiectiv, nu îşi va face public interesul până la finalul acestei veri, vom închide Cetatea Braşovului şi vom face publicitatea necesară pentru a fi scoasă la licitaţie”.

Fercală spune că a propus ca Cetatea Braşovului să fie preluată de Ministerul Culturii, dar acesta a declinat propunerea. „După aceea, am propus-o Consiliului Judeţean Braşov, dar şi această instituţie şi-a declinat oferta în speranţa că o va cumpăra Consiliul Local. Acum aşteptăm ca cei de la Consiliul Local să ia o poziţie, dar noi vom aştepta până la finalul verii acest răspuns. În caz contrar, ne gândim să o închidem, pentru că ne aduce foarte multe pierderi, din moment ce fluxul de turişti este destul de scăzut”, a explicat Fercală.

Preţ redus de la 5,2 milioane de euro
Acţionariatul societăţii evaluase iniţial cetatea la 5,2 milioane de euro, însă, preţul propus în luna iulie 2013 a fost considerat exagerat de către municipalitate. În oferta transmisă Consiliului Judeţean preţul a mai fost ajustat, respectiv a ajuns la 3,8 milioane de euro (16,92 milioane de lei) pentru terenul şi construcţia care are o suprafaţă de 5.052 mp.

Cu ani în urmă, a fost făcută şi o evaluare pentru reabilitarea cetăţii, suma estimată în acest sens fiind de 3,5 milioane de euro. Cetatea a intrat în circuitul turistic în 1982 fiind administrată atunci de Oficiul Naţional de Turism (ONT). ONT s-a privatizat după 1990 şi s-a divizat în Postăvarul SA şi Poiana SA, care au preluat unităţile turistice şi de cazare din imobilele de patrimoniu din Braşov, printre care şi Cetatea Braşovului. (sursa: bzb.ro)

După această dată, nu s-au mai făcut lucrări de întreţinere decât limitat, astfel încât zona exterioară a zidurilor este astăzi degradată. Mai mult de jumătate din tencuiala zidului exterior este complet distrusă, iar cea care se menţine e deteriorată de instalarea igrasiei. Există fisuri masive în zonele fără tencuială, în câteva situaţii zidul fiind efectiv străpuns. Suprafeţe extinse de zidărie (cărămidă), chiar şi la baza fortificaţiei sunt dislocate, ceea ce afectează structura de rezistenţă.

Un lift cu cremalieră spre cetate
Acum doi ani, municipalitatea a amenajat căile de acces, iluminatul public şi arhitectural, dar şi câteva zone de belvedere pe Dealul Straja, tocmai pentru a pune în valoare monumentul. Unul dintre proiectele pe care îl au în vedere, acum, autorităţile braşovene este amenajarea unui lift cu cremalieră care să ajungă la cetate.

Previous Story

Brasov: 45 de zile de santier pe Bulevardul Grivitei. Atentionare pentru soferi!

Next Story

Poiana Brasov: Bike Park pe Masivul Postavarul, primul din Romania